Când ne recomandă medicii să apelăm la serviciile de alergologie?

de WTA.ro

Alergiile sunt reacții exagerate ale organismului la alergeni. Alergenii sunt substanțe pe care le regăsim atât în aer, cât și în componența alimentelor, produselor chimice de curățare, produselor cosmetice sau medicamente.

Aceste substanțe pot ajunge în corp prin înghițire, respirație, injectare sau atingere. Alergiile afectează la momentul actual cel puțin 30% din populație la nivel mondial. Alergiile netratate creează disconfort zilnic și pot ajunge să pună în pericol viața persoanei.

Alergiile: în ce măsură ne afectează calitatea vieții?

De asemenea, există riscul ca o persoană să dezvolte simultan mai multe afecțiuni alergice. Simptomele asociate alergiilor se pot ușor confunda cu răceala – nas înfundat, strănuturi repetate, respirație șuierătoare sau chiar și cu afecțiuni ce țin de dermatologie Cluj motiv pentru care pacienții tind să amâne vizita la medicul specialist.

Anumite reacții alergice sunt inofensive și nu prezintă riscuri, în schimb altele pot pune viața în pericol. Cu intervenția medicului alergolog, aceste simptome pot fi prevenite și controlate corespunzător astfel încât să nu ne perturbe confortul zilnic. Primul pas pentru stabilirea tratamentului necesar este să verifici cu exactitate la ce ești alergic. Se va proceda la o evaluare a istoricului tău medical, la investigațiile specifice și ulterior medicul alergolog va stabili un diagnostic.

Instalarea alergiilor: care sunt semnalele evidente care ne trimit la doctor?

Iată câteva motive principale care semnalează că a venit momentul să ceri opinia unui medic alergolog:

  • Dacă apar simptome precum: secreții nazale apoase, nas înfundat, tuse, lăcrimare și senzații de mâncărime la nivelul ochilor care durează mai mult de 3 luni;
  • Dacă simptomele se fac simțite anual în aceeași perioadă;
  • Dacă simptomele durează doar când te expui unui anumit mediu;
  • Dacă alergiile îți afectează rutina zilnică sau programul de odihnă;
  • Când ai suferit afecțiuni frecvente la nivelul sinusurilor sau ale urechii;
  • Dacă întâmpini probleme respiratorii care durează mai mult de 1-2 săptămâni;
  • Dacă suferi de probleme precum – constricție toracică, respirație zgomotoasă sau perturbată, tuse în timpul nopții;
  • Ai fost diagnosticat cu astm și ai crize severe în ciuda tratamentului;
  • Ai trecut printr-o reacție alergică cutanată – mâncărime din cauza unui aliment, medicament sau înțepătură de insecte;
  • Agravarea simptomelor alergice atunci când ai intrat în contact cu animalul de companie;
  • Conjunctivită alergică – ochi lăcrimați și roșii, mâncărimi la nivelul pleoapelor.

Dacă recunoști cel puțin unul dintre simptomele enumerate mai sus, nu ezita să îți faci o programare la alergologie Cluj și la un consult ORL , în funcție de situație. De asemenea, în cazul în care simptomele alergice de sezon persistă, solicită sfatului medicului cât mai repede. Măsurile luate în timp util, fac sezonul alergic să treacă fără probleme.

Te-ar putea interesa