Vizita la medicul oftalmolog nu trebuie amânată. De multe ori, dacă te prezinți la timp poți trata mult mai ușor orice problemă incipientă, decât dacă ajungi atunci când ea se află într-un stadiu mai avansat. De regulă, pentru adulții între 18 și 55 de ani se recomandă un consult o dată la doi ani pentru a vedea care e stadiul în care se află ochii și dacă a apărut vreo problemă care să necesite tratare sau chiar corecție prin purtarea unei perechi de ochelari.
Iată câteva semne care îți arată că ar trebui să faci o vizită medicului oftalmolog:
Dacă ai dureri de cap aparent fără motiv
Unele migrene pot fi provocate de anumite afecțiuni ale globului ocular. Dacă simțiti o tensiunea în acea zonă ar fi indicat să vă programați o consultație la ochi pe Infosan pentru a vedea dacă totul este în regulă și dacă durerea de cap are legătură cu zona respectivă sau are alte cauze.
Dacă petreci mult timp în fața unui ecran
Tehnologia poate avea niște efecte neplăcute asupra vederii tale. Telefonul, laptopul, ecranul televizorului sau al calculatorului, toate acestea îți pot strica vederea. Dacă petreci între 6 și 8 ore pe zi în fața unui ecran și începi să resimți un oarecare disconfort sau începi să îți obosească ochii, atunci o vizită la oftalmolog ar putea fi necesară. Uneori oftalmologul poate recomanda purtarea unor ochelari fără dioptrii, doar cu protecție pentru a te ajuta să ai un confort atunci când petreci mai multe ore în fața luminii emise de un dispozitiv.
Dacă ai antecedente în familie
Bolile transmise din generație în generație pot fi și aici o situație pe care trebuie să o ai în vedere. Interesează dacă apropiații tăi au probleme cu vederea, care sunt acestea și care este gradul de posibilitate de a le moșteni. Dacă există antecedente trebuie să monitorizezi constant sănătatea ochilor tăi, pentru a știi dacă e cazul să mergi sau nu la oftalmolog pentru o consultație.
Dacă ți se încețoșează privirea sau ești sensibil la lumina
Acestea pot fi două semne că este ceva în neregulă cu ochii tăi și că ar trebui să te prezinți la un cabinet oftalmologic pentru un control. Încearcă să vezi dacă aceste simptome sunt constante și dacă persistă atunci ar trebui să mergi la medic. Urmărește îndeaproape în ce context apar simptomele și cam la cât timp se repetă pentru a putea discuta aceste aspecte cu medicul tău. Acestea pot fi niște simple tulburări de moment sau semnale ale unor afecțiuni mai grave.
Așadar, vederea ta este extrem de importantă și trebuie să o monitorizezi constant și să te asiguri că totul este în regulă. Dacă apar diverse simptome neplăcute o vizită la medic pentru consultație este recomandată, mai bine să previi decât să tratezi ceva mai avansat. Cele enumerate mai sus sunt doar câteva elemente de care ai putea să ții cont pe viitor când te gândești la sănătatea ochilor tăi.
Sursă foto: unsplash.com