Nu e deloc ușor să pui pe picioare o fermă agricolă și apoi să o administrezi, iar dacă la baza acestei inițiative nu stă și un strop de pasiune, șansele de reușită sunt minime.
Din păcate, nu se poate face totul doar cu pasiune, pentru că mai ai nevoie și de o serie de dotări. Acestea diferă în funcție de specificul fiecărei ferme, dar noi am selectat câteva lucruri pe care le considerăm indispensabile, indiferent de profilul exploatației.
Folie pentru siloz
Dacă vorbim despre o fermă axată pe producția vegetală, silozul este necesar pentru depozitarea recoltei până la momentul valorificării, în timp ce fermierii din domeniul zootehnic au nevoie de silozuri pentru furaje.
Produsele depozitate aici trebuie să fie protejate de intemperii, de razele ultraviolete și de atacurile prădătorilor, iar în acest scop folia pentru siloz s-a dovedit un accesoriu foarte eficient. Cele mai bune folii din această gamă sunt confecționate din trei straturi de material, fiind elastice și rezistente în același timp.
Evident că o astfel de folie este impermeabilă pentru a împiedica pătrunderea apei în siloz, iar expunerea îndelungată la soare nu o afectează cu nimic.
Totodată, materialul din care este confecționată asigură o bună ventilație, evitându-se astfel formarea condensului în interiorul silozului. În acest fel, se elimină și riscul formării mucegaiului precum și cel al apariției bacteriilor și ciupercilor care pot compromite o bună parte din recolta aflată în depozit.
Gard electric
Când vine vorba despre protejarea animalelor din fermă, dar și a suprafețelor cultivate, gardul electric reprezintă cea mai eficientă soluție la care poți apela. Deși este străbătut de impulsuri electrice, acesta nu rănește animalele care intră în contact cu firele întinse pe stâlpi, întrucât tensiunea nu are valori atât de ridicate.
Tot ceea ce simt animalele este o senzație neplăcută care le va determina să nu se mai apropie de gard, implicit de limitele teritoriului astfel protejat.
Cele mai citite articole
Cu ajutorul gardului electric, animalele pot fi lăsate libere în incinta fermei sau a terenului de pășunat, fără riscul că vor părăsi zona ce le este destinată. În același timp, sunt protejate și de prădători, pentru că gardul electric are același efect neplăcut și asupra acestora, determinându-i să se îndepărteze de zona împrejmuită.
Gardul electric poate fi util și fermierilor din domeniul legumicol, dacă este folosit pentru a împrejmui terenurile cultivate. În acest mod, animalele domestice sau sălbatice nu vor mai provoca pagube în culturi, fiind ținute la distanță de gardul electric.
Echipament de protecție
Inevitabil, dacă muncești în fermă te și murdărești, motiv pentru care e clar că ai nevoie de un echipament adecvat.
Am spune că accesoriul de bază al acestui echipament îl reprezintă cizmele din cauciuc – indispensabile când mergi în câmp după o ploaie zdravănă sau când intri în grajd pentru a da de mâncare la animale. Cizmele trebuie să fie înalte cel puțin până la jumătatea gambei și să aibă o talpă aderentă, pentru a evita accidentările pe suprafețe umede.
După cizme, ai nevoie și de mănuși, care pot fi de lucru, de grădinărit, de unică folosință sau mănuși de protecție împotriva substanțelor chimice. Poți alege modelul potrivit, în funcție de necesități, având la dispoziție o ofertă extrem de variată.
Pentru munca în livadă, în seră sau pe câmp îți recomandăm și o salopetă de lucru; dacă te ocupi cu creșterea animalelor, ți-ar fi util un halat sau un combinezon cu care să te echipezi când intri în adăposturi.
Lista poate fi completată și cu un echipament pentru protecție chimică pe care să îl folosești când aplici tratamente plantelor sau dezinfectezi adăposturile animalelor.
Acestea au fost doar câteva dintre dotările esențiale pentru orice fermă agricolă, dotări care pot constitui un punct de pornire către o afacere de succes.