Rețeta autentică de varză călită ca la bunica

de WTA.ro

Varza călită este un preparat tradițional românesc, apreciat pentru simplitatea și gustul său inconfundabil. Încărcată cu arome familiare și savuroase, această rețetă ne aduce aminte de mesele copioase pregătite de bunicile noastre. Iată cum poți prepara și tu varză călită, respectând rețeta tradițională de la bunica!

Ingrediente necesare pentru varză călită

Dacă și tu vrei să prepari varză călită după rețeta de la bunica, vei avea nevoie de următoarele ingrediente:

  • 1 varză albă de dimensiune medie;
  • 1 ceapă de mărime medie;
  • 40 ml de ulei vegetal; 
  • sare și piper negru măcinat;
  • 1 lingură cu vârf de pastă de tomate. 

Opțional 

  • 1 lingură de mărar tocat sau cimbru mărunțit, după gust; 
  • 1-2 foi de dafin; 
  • 100-120 g de slănină afumată. 

Din aceste ingrediente vei obține aproximativ 6 porții de varză călită, în așa fel încât fiecare membru al familiei să se poată delecta cu acest preparat tradițional savuros.

Cum se face varza călită după rețeta tradițională?

Ai deja la îndemână toate ingredientele necesare pentru a prepara rețeta de varză călită tradițională? Atunci iată cum se face varza călită simplu și rapid, în doar câțiva pași!

1. Pregătește varza 

Cele mai citite articole

Începe rețeta de varză călită prin a curăța varza de foile exterioare. Spală apoi bine varza, pentru a îndepărta impuritățile. Taie varza pe jumătate și scobește cotorul cu un cuțit. Toacă apoi varza în fâșii subțiri cu un cuțit bine ascuțit. 

Transferă varza tocată într-un castron larg și presară pe deasupra o linguriță de sare, apoi frământă bine varza pentru câteva minute. Această etapă are rolul de a frăgezi varza, așa că las-o deoparte în castron pentru aproximativ 30 de minute.

2. Călește varza 

Curăță ceapa și toac-o solzișori. Încinge uleiul într-o cratiță încăpătoare și adaugă în aceasta ceapa tocată. Presară un praf de sare și călește ceapa la foc mediu pentru câteva minute, până când se înmoaie. Când ceapa a devenit translucidă, adaugă în cratiță varza, scursă bine de apă. 

Menține focul la mic și acoperă cratița cu un capac. După 5-6 minute verifică din nou varza călită și adaugă 2-3 linguri de apă fierbinte, pentru a preîntâmpina lipirea verzei de pereții cratiței. Călește varza sub capac pentru aproximativ 25 de minute, timp în care este indicat să mai amesteci de câteva ori, adăugând de fiecare dată câte puțină apă fierbinte.

3. Gătește varza călită 

Când varza s-a frăgezit, asezonează cu sare și piper. La final, adaugă o lingură de pastă de tomate concentrată și amestecă bine. Mai gătește varza pentru 1-2 minute, apoi adaugă la final și ierburile aromatice tocate fin. 

Această varză călită se servește caldă, fie ca un fel principal gustos în zilele de post, fie pe post de garnitură la o porție de cârnați de casă sau o pulpă de rață. Desigur, poți alege să prepari varză călită cu afumătură și să o servești în mod tradițional cu mămăligă și ardei iute.

Sfaturi și trucuri pentru varză călită ca la bunica

Acum, la final de rețetă, avem pentru tine câteva sfaturi și trucuri utile, în așa fel încât să obții cea mai bună varză călită, ca la bunica. Iată recomandările noastre pentru un preparat tradițional plin de savoare!

  • Asigură-te că ceapa este călită bine, dar fără a se rumeni. Aceasta trebuie să fie moale și translucidă pentru a da un gust dulce și aromat preparatului.
  • Dacă dorești să adaugi un gust autentic rețetei, folosește slănină afumată. Cubulețele de slănină pot fi scoase după rumenire și adăugate la final, pentru un plus de textură.
  • Pasta de tomate oferă un gust mai intens și concentrat, comparativ cu sucul de roșii. Ajustează cantitatea de lichid adăugată în funcție de consistența dorită.
  • Piperul este esențial pentru gustul final al verzei călite. Nu te zgârci la cantitatea de piper, adăugând chiar mai mult dacă îți plac mâncărurile condimentate!
  • Amestecă varza constant și adaugă apă fierbinte treptat pentru a preveni arderea și pentru a menține consistența suculentă a preparatului.
  • Îmbogățește gustul verzei călite cu ierburi aromatice sau condimente: frunzele de dafin, cimbrul, pătrunjelul sau boiaua de ardei dulce sunt doar câteva dintre opțiuni.

Varza călită este un exemplu minunat de mâncare tradițională românească, oferind arome familiare și un sentiment de nostalgie. Inspiră-te din rețeta prezentată și ține cont de sfaturile de mai sus pentru a avea garanția unui preparat delicios, ca cel pregătit de bunica în copilărie!

Cele mai citite articole

Te-ar putea interesa