Marius Irimia, cel care a descoperit cele mai multe comori în pământul județului Neamț, a dat peste un artefact din perioada Cucuteni.
Descoperirea a fost făcută pe teritoriul comunei Mărgineni, la granița acesteia cu comunele Zănești si Podoleni.
Povestea descoperirii, relatată de Marius Irimia, o puteți citi mai jos:
Așa cum zice zicala „nu aduce anul ce aduce ceasul”, duminica ce a trecut am avut norocul și onoarea să descopăr un artefact foarte vechi si foarte valoros din punct de vedere arheologic.
Este vorba despre un topor de aramă, cu brațele dispuse “în cruce”, un braț cu tăișul orizontal și celălalt cu tăișul vertical, perpendicular unul pe celălalt, din perioada Cucuteni, una dintre cele mai misterioase civilizații ale eneoloticului de pe teritorul țării noastre.
Chiar dacă la prima vedere, toporul pare o piesă banală, asemănându-se cu un târnacop miniatural, povestea lui este una fascinantă.
Acest model de topor de aramă este printre primele modele apărute pe teritoriul României, în urmă cu aproximativ 6000 de ani.
Acest tip de topor este considerat un simbol al puterii la comunitațile eneolitice, fie ca simbol individual (însemn al puterii sefului de trib, un fel de sceptru care simboliza autoritatea), fie ca simbol al intregii comunități.
Era un obiect de valoare și de paradă, folosit în ceremoniile magico-religioase (ritualul de jerfire a unor animale).
Acest tip de topor este foarte rar reprezentat pe teritoriul Moldovei, iar la nivelul județului Neamț, dacă nu ma înșel, s-a mai descoperit întâmplător un singur exemplar.
Din zona unde am descoperit toporul, am adunat șă câteva fragmente de ceramică, care fuseseră scoase la suprafață în urma lucrărilor agricole.
După cum se observă, ceramica este pictată, specifică perioadei Cucuteni.
Cele mai citite articole
Pe unul dintre fragmente se poate observa simbolul OVALULUI, care reprezintă feminitatea, fertilitatea.
Modelele geometrice pictate pe vasele cucuteniene nu erau întâmplătoare sau cu rol decorativ, ci reprezintă simboluri sacre: spirala, crucea și X, zvastica (cea pozitivă în sensul literei Z ), rombul, cercul, yin și yang, spiralele îngemănate, semne regăsite din neolitic până în prezent în satul românesc pe parcursul a cca. 8 milenii.
Unul dintre simbolurile fundamentale pe care s-a format spiritualitatea culturii Cucuteni este spirala.
Drumul în spirală este calea spre o altă lume.
Spirala dublă poartă semnificația întoarcerii din aceea dimensiune, un traseu pe care probabil, preotesele cucuteniene îl cunoșteau.
Pentru tradiția românească, spirala este drumul spre o altă lume, drum la capătul căruia este descoperită Marea Zeiță Mamă.
Descoperirea a fost făcută pe teritoriul comunei Mărgineni, la granița acesteia cu comunele Zănești si Podoleni.
Toporul, cât și fragmentele de ceramic au fost predate conform legii, către Direcția de Cultură Neamț.
Vezi și Galerie FOTO! 84 de monede, denari imperiali romani, din argint descoperite în Gârcina
Vezi și Un nemțean a avut o „senzație ciudată”. L-a ajutat să găsească o adevărată comoară.
Post-ul NEAMȚ: Artefact din perioada Cucuteni, descoperit în Neamț de Marius Irimia (FOTO) apare prima dată în Stiri-Neamt.ro.