Eco Burn nu mai are voie să ardă deșeuri medicale timp de șase luni. 25 de spitale, printre care și ”Matei Balș” aveau contract cu incineratorul din Prahova

de WTA.ro

Agenția pentru Protecția Mediului Prahova suspendat activitatea celui mai mare incinerator de deșeuri medicale din zona de Sud a țării. Decizia, care vine pe fondul isteriei generat de coronavirus, afectează colectarea de deșeuri periculoase din 25 de spitale, printre care se află și Spitalul de Boli Infecțioase ”Dr. Matei Balș” din București, Spitalul Militar din Capitală sau Spitalul Clinic ”dr. Bagdazar-Arseni”, dar și unități medicale din județul Prahova.

Florin Diaconu, directorul Agenției pentru Protecția Mediului Prahova a precizat că decizia de suspendare a activității incineratorului de la Brazi a venit din partea Gărzii de Mediu Prahova, ca urmare a controalelor efectuate aici în ultimele luni.

”Garda a constatat că (incineratorul n.r.) nu a îndeplinit niște măsuri, i-a amendat și ne-a solicitat nouă, în calitate de emitent al autorizației, să suspendăm autorizația pe o perioadă de șase luni. Fără autorizație nu are voie să funcționeze”, a declarat Florin Diaconu directorul APM Prahova.

Potrivit directorul APM decizia de suspendare a autorizației este valabilă pe o perioadă de șase luni, timp în care Eco Burn nu are voie să incinereze deșeuri medicale.

Reprezentanții Eco Burn susțin că până miercuri 26 februarie, ora 9 dimineața, nu au primit niciun document oficial din partea APM prin care să fie notificați că trebuie să oprească activitatea, motiv pentru care incineratorul funcționează încă.

”Noi am aflat de decizia aceasta din presa locală. Deocamdată nu am primit nimic oficial cum este normal, din partea Agenției de Mediu, dar probabil că urmează să primim zilele acestea bănuiesc, moment în care urmează să sistăm toate colectările de la toate spitalele, nu avem cum să facem altfel. Am notificat și în această dimineață Agenția de Mediu și Comisariatul de Mediu să-mi spună care este decizia lor, după care, în funcție de răspunsul primit, o să notific și unitățile sanitare cu care avem contracte de colectare a deșeurilor”, a declarat  Violeta Ștefănescu, directorul Eco Burn.

La Brazi sunt incinerate  zilnic 20 de tone de deșeuri medicale periculoase, iar incineratorul are contracte cu peste 20 de unități medicale din Prahova, județele învecinate, dar și din București de la care se strâng aproximativ 200 de tone de astfel de deșeuri.

În prezent,  România mai sunt funcționale trei incineratoare de deșeuri periculoase, la Iași, Timișoara și Constanța, potrivit unor surse din domeniu.

Președintele Consiliuli Județean Prahova, Bogdan Toader, în subordinea căruia se află două dintre cele mai mari unități medicale din Județ (Spitalul Județean și Spitalul de Obstetrică-Ginecologie) a precizat că închiderea Eco Burn nu va afecta activitatea sptialelor. Cel mai probabil acestea vor încheia contracte cu alte societăți specializate în domeniul colectării și distrugerii de deșeuri de tip Biohazard. Singurul inconvenient, a precizat Toader, va fi costul mai mare, dat fiind că incineratoarele funcționale se află la o distanță mai mare de Ploiești.

Cele mai citite articole

”Vor face alt contract cu altă firmă care are contract cu alt incinerator. Nu e o problemă majoră. Le vor duce la Iași, vor plăti mai mult”, a precizat Bogdan Toader.

Deocamdată nu există informații concrete dacă celelalte incineratoare funcționale din țară au capacitatea să primească o cantitate de 20 de tone pe zi de deșeuri periculoase, într-un timp atât de scurt.

Decizia de suspendare a activității incineratorului de deșeuri periculoase din Prahova vine după omai multe proteste organizate de localnicii din Brazi. Oamenii au reclamat faptul că în comună aerul devine irespirabil atunci când sunt arse deșeurile. În plus, mai multe filmări au fost făcute publice pe rețelele de socializare, iar în imagini se văd munții de saci cu gunoaie, depozitați afară, nu într-o cameră frigorifică așa cum era legal, dar și fumul gros care se înalță de la cuptoarele incineratorului. Ministrul Mediul, Costel Alexe, a dispus la începutul acestui an mai multe controale la Eco Burn și a trimis inclusiv corpul de control care a verificat activitatea instituțiilor din Prahova care aveau menirea că facă cercetări la incineratorul incriminat.

”În luna decembrie am dispus două controale, unul pe fond, condus de Garda Naţională de Mediu, Garda de Mediu Prahova, Garda de Mediu Bucureşti, la operatorul economic pentru a verifica sesizările şi totodată am trimis corpul de control al ministrului pentru a verifica dacă în ultimii ani instituţiile din subordinea Ministerului Mediului şi-au făcut treaba cu profesionalism şi şi-au îndeplinit sarcinile prevăzute prin lege de verificare şi sancţionare a oricăror abateri”, scrie ministrul pe pagina sa de Facebook.

Potrivit ministrului Mediului, societatea Eco Burn  avea obligația ca deșeurile medicale, până la incinerare, să fie depozitate în camera frigorifică, ”dar ele erau depozitate pe o platformă sub cerul liber alături de celelalte deșeuri”.

”Înțeleg din raportul din decembrie, al celor de la Garda Națională de Mediu că o serie de măsuri urgente i-au fost trasate cu termen de implementare până pe 15 februarie 2020, iar în caz de neîndeplinire propunerea este de suspendare a activității”, a explicat ministrul.

Eco Burn are în prezent două dosare penale. Violeta Ștefănescu, directorul Eco Burn, a precizat că unul dintre dosare se referă la ”suspiciuni privind contaminarea solului” și a fost deschis în anul 2016. Cel de-al doilea dosar a fost deschis la solicitarea ministrului Mediului, potrivit unor surse judiciare.

Ziarul Incomod a scris pentru prima dată în august 2019 despre neregulile descoperite la începutul anului de autoritățile centrale.

VIDEO | Imagini șocante! Fecale și viermi în drum, de la o firmă din Prahova!

Post-ul Eco Burn nu mai are voie să ardă deșeuri medicale timp de șase luni. 25 de spitale, printre care și ”Matei Balș” aveau contract cu incineratorul din Prahova apare prima dată în Ziarul INCOMOD.

Cele mai citite articole