Victimele violenței domestice din Neamț au, începând de miercuri, 4 martie, un refugiu sigur unde pot primi adăpost și sprijin. DGASPC Neamț a deschis locuința protejată „Venus”, unde victimele pot primi cazare, masă, consiliere psihologică dar mai ales, primesc sprijin și garanția că sunt în siguranță, că le pasă cuiva de ele.
Locuința protejată special destinată victimelor violenței a fost realizată în cadrul proiectului „Venus – Împreună pentru o viaţă în siguranţă!”, derulat la nivel național și prin intermediul căruia s-au realizat 42 de astfel de locuințe. Totodată, în cadrul proiectului sunt oferite și servicii și programe de specialitate pentru victimele violenței.
”Deschiderea
acestor locuințe în martie, o lună eminamente dedicată femeilor, este în fapt un
semnal de alarmă pentru societate. Mesajul este acela că femeile, înainte de
toate, merită respect iar violențele de orice fel împotriva lor sunt de
neacceptat și condamnabile. DGASPC Neamț a oferit întotdeauna adăpost și
sprijin femeilor și copiilor în dificultate. Acum, mai mult ca oricând,
încurajăm femeile să ia atitudine, să se opună oricărei agresiuni asupra lor
sau a copiilor și să ceară ajutor. Trebuie să știe că nu sunt singure iar noi
le putem oferi sprijinul de care au nevoie!”, a spus Cristina Păvăluță,
director al DGASPC Neamț.
Locuința protejată înființată în cadrul proiectului Venus oferă posibilitatea de a caza simultan cel puțin 6 femei, victime ale violenței. Acestea pot rămâne maximum un an în această locuință cu posibilitatea prelungirii, în cazuri excepționale. Victimele vor beneficia de masă și obiecte de igienă personală pe toată durata șederii dar și de asistenţă psihologică şi dezvoltare personală pentru a depăşi situaţiile de criză precum și de consiliere vocaţională, formare profesională şi inserţie socială.
Orice femeie care se află într-o situaţie de risc poate să sune la numărul de telefon 0800 500 333 (linie gratuită de urgență, disponibilă 24h/24h) și va primi toate informaţiile cu privire la modul în care poate accesa aceste servicii, atât cele de consiliere cât şi cele de găzduire. De asemenea, poate fi îndrumată către echipa de la DGASPC Neamț care îi va pune la dispoziție serviciile necesare.
Cele mai citite articole
Tot pentru a veni în sprijinul femeilor
abuzate, DGASPC
a încheiat parteneriate cu Poliția și primăriile din județ astfel încât aceste
instituții să poată îndruma victimele violenței domestice către locuința
protejată Venus.
Proiectul a demarat în 2019 și urmează să se finalizeze în 2023, are o valoare la nivel național de 21 de milioane de lei iar suma alocată județului Neamț este de 1,1 milioane de lei.
Sursa: ZiarPiatraNeamt.RO