Pentru a alege crema de protecție solară corect, este esențial să citești eticheta. Corpul uman este expus zilnic la radiații UV, indiferent dacă stai în casă sau pleci cu bicicleta până la mall. Ar trebui făcut un obicei din a te da pe piele cu cremă SPF pentru a preveni semnele premature ale îmbătrânirii, inclusiv cancerul de piele. De aceea, dorim să trecem în revistă câteva dintre lucrurile pe care ar trebui să le știi despre SPF.
- Caută creme SPF 30 și cu protecție solară cu spectru larg
Dacă ai planuri să mergi în concediu, indiferent că mergi la munte sau mare, dar vara în special, trebuie să te asiguri că îți protejezi pielea. Pălărie, ochelari de soare pentru protecția UV, rochii lărguțe și fluide în care să fii confortabilă și o pereche de sandale dama își vor face bine treaba, dar nu ieși din casă fără cremă cu SPF. Dermatologii recomandă protecție solară cu spectru larg de cel puțin 30. Știai că: numerele SPF pe care le vezi pe un recipient de protecție solară se referă la protecția împotriva razelor ultraviolete B (UVB) provenite de la soare? Razele UVB sunt nocive, provocând vătămări tegumentului sau, mai tradițional spus, acele arsuri solare pe care toată lumea le urăște. Mai mult chiar, ține cont că trebuie să te protejezi și de razele ultraviolete A (UVA). Acestea sunt adesea denumite „raze sigure” sau „raze de bronzare”, dar este important să te protejezi împotriva ambelor tipuri de lumină ultravioletă, deoarece afectează pielea. Ține cont că razele UVA pătrund în piele mai adânc decât razele UVB și pot crea la fel de multe probleme. Din acest motiv, asigură-te că protecția solară pe care o alegi are un spectru larg, ceea ce înseamnă că protejează împotriva întregului spectru de raze ultraviolete, inclusiv UVA și UVB.
- Rezistent la apă?
Recent, în Statele Unite nu mai este permisă etichetarea produselor de protecție solară drept rezistente la apă. Și Uniunea Europeană are reguli clare în ceea ce privește controlul produselor cosmetice. Când ești în căutarea unui produs cu SPF care să fie rezistent la apă, ține totuși cont că rezistența la apă este destul de scurtă. După 40-80 de minute, va trebui să reaplici crema.
- Aplică crema înainte de a pleca de acasă
Specialiștii consideră că protecția solară trebuie aplicată cu 15 minute înainte de a ieși în bătaia soarelui și la fiecare două ore în timp ce pielea este expusă la soare. Este important să aplici în mod continuu crema atunci când te afli în aer liber, deoarece soarele poate degrada protecția solară și o poate face mai puțin eficientă, plus că transpirația și înotul pot cauza epuizarea acesteia.
- Mai mult este mereu mai mult când vine vorba de protecție
Oamenii au tendința de a folosi mai puțină cremă cu protecție și doar în anumite locuri. Nu uita de urechi, buze sau de vârful picioarelor.
- Ai grijă la umbra ta
Când umbra ta este mai mică decât tine trebuie să îți iei cele mai multe măsuri de protecție. Asta se întâmplă, de obicei, între orele 10 dimineața și 4 după-amiaza, când ar fi bine să te adăpostești la umbră sau să intri în casă.
- Nu folosi protecție solară doar vara
Daunele provocate de soare nu au loc doar în lunile de vară sau în timp ce faci plajă. Deteriorarea celulelor pielii sau expunerea constantă și prelungită la razele UV (care cauzează îmbătrânirea) pot apărea de la expunerea la lumina zilei prin nori, ploaie, sticlă și chiar iluminare fluorescentă interioară. Acesta este motivul pentru care protejarea pielii în fiecare zi este imperativă. Aproximativ 90% din îmbătrânirea pielii poate fi prevenită prin purtarea unei creme SPF zilnic.
Ca regulă generală, află că loțiunile și cremele tind să ofere o protecție mai bună decât formulele pe bază de spray, pe care majoritatea oamenilor nu le aplică suficient pentru a obține o acoperire adecvată. Tu ai grijă de pielea ta?
Sursă foto: Pexels