Afecțiunile cardiovasculare sunt principala cauză a mortalității la nivel global. Totodată, bolile de inimă implică cele mai mari costuri pentru serviciile de asistență medicală. Mai mult, vârsta la care apar bolile de inimă care necesită tratamente medicamentoase de lungă durată sau care au drept consecință decesul prematur este din ce în ce mai mică. Principalele cauze ce duc la această situație sunt alimentația, stresul și sedentarismul. Dacă stresul și sedentarismul sunt mai greu de combătut, asupra alimentelor consumate avem posibilitatea de a interveni, oricare dintre noi.
Cele mai bune surse de resveratrol
Resveratrolul este unul dintre cei mai eficienți antioxidanți care au beneficii pentru inimă și vasele de sânge. Efectul acestuia este acela de a menține tensiunea arterială în limitele normale și de a reduce nivelul de colesterol. Tensiunea arterială crescută este principala cauză a accidentelor cardiovasculare, iar colesterolul crescut produce ateroscleroză și o multitudine de alte efecte nefaste. Consumul de alimente care conțin resveratrol sau administrarea de suplimente nutritive pentru sistemul cardiovascular Cosmopharm pe bază de resveratrol au efecte pozitive importante pe termen lung.
Sunt doar patru alimente care sunt considerate surse bune de resveratrol: strugurii roșii, untul de arahide, fără sare și fără zahăr, ciocolata neagră, cu un conținut de cacao de peste 80% și afinele. Cantități mici mai conțin toate fructele și legumele mov.
Gestionarea grăsimilor
Grăsimile sunt esențiale pentru o nutriție corectă, dar trebuie făcută mereu diferența dintre cele benefice și cele care fac rău. Grăsimile sănătoase sunt conținute în carnea de pește, avocado, măsline și semințe crude (dovleac, in, floarea-soarelui), precum și în uleiurile vegetale, mai ales cele presate la rece și nerafinate. La acestea se adaugă grăsimile din ouă și carnea slabă.
Grăsimile care trebuie evitate sau consumate cu măsură, niciodată mai mult de două-trei porții pe săptămână, sunt cele conținute în carnea grasă în general și în carnea de vită, în special, precum și toate grăsimile de tip trans și cele hidrogenate (margarină, produsele de patiserie din comerț și, de regulă, în toate alimentele cu durată mare de valabilitate), precum și în toate tipurile de uleiuri tropicale, precum uleiul de cocos sau de palmier.
Grăsimile saturate, cele care la temperatura camerei sunt în stare solidă, sunt în categoria celor sănătoase, dar trebuie consumate în porții mici și ocazional. Din această categorie fac parte lactatele, untul, brânzeturile fermentate, untura. Porția ideală este echivalentul unei nuci, pentru unt, sau o bucată cât podul palmei, pentru brânzeturi.
Varianta integrală
Reorientarea către varianta integrală a alimentelor este una dintre cele mai bune metode care pot susține sănătatea cardiacă și oferă o viață sănătoasă și calitativă. Alimentele integrale sunt bogate în nutrienți pe care, cele rafinate, îi pierd. Mai mult, acestea consumă mai multe calorii pentru a fi digerate decât cele procesate, ceea ce contribuie la menținerea unei greutăți normale, condiție esențială pentru a avea o inimă sănătoasă.
Folosește condimente
Ardeiul iute și pudra de ardei, frunze de curry, curcuma și scorțișoara, la care se adaugă salvia, busuiocul și menta, toate sunt aliați utili pentru menținerea sănătății cardiovasculare. Aceste condimente au ca efect stimularea oxigenării miocardului și menținerea elasticității vaselor de sânge, condiție esențială pentru a avea o inimă puternică și sănătoasă.
Cele mai bune alegeri
În lista generală cu alimente, există unele despre care se poate afirma, fără riscul de a greși, că funcționează ca veritabile medicamente pentru inimă. Aceste nu acționează punctual, ci în mod general, aducând beneficii generale organismului care se reflectă și în activitatea și tonusul cardiac, dar și în cel al vaselor de sânge, mari și mici.
Cele mai bune alimente pentru inimă trebuie consumate constant pentru a avea cu adevărat efect. Aceasta înseamnă ca ele să fie incluse în dietă cel puțin o dată pe săptămână sau mai des. Pe lista cu alimente care funcționează ca medicament pentru inimă se numără:
- fasolea și lintea, pentru aportul de fibre care scade colesterolul și pentru fitonutrienții unici care se găsesc în acestea;
- soia și derivatele de soia (tofu, lapte de soia) conțin câțiva dintre cei mai importanți nutrienți, respectiv niacina, sau vitamina B3, folați, calciu, magneziu și potasiu, la care se adaugă fitoestrogenii care funcționează ca agenți de reducere a nivelului colesterolului plasmatic;
- portocalele și citricele, în general, pentru conținutul de beta-criptoxantină, alfa și betacaroten, luteina și flavonoizi, precum și vitaminele B1, B5, C, dar și pentru aportul de potasiu cu rol esențial în reglarea tensiunii arteriale;
- unele legume (morcovii, cartofii dulci și cei obișnuiți, broccoli, roșiile și ardeii grași) pentru aportul de minerale și vitamine, la care se adaugă un aport crescut de carotenoizi, respectiv substanțe naturale antioxidante (cum ar fi licopenul, luteina, alfa carotenul) care au un rol protector asupra sistemului cardiovascular, deoarece intervin în neutralizarea speciilor reactive de oxigen ce pot agresa vasele sau celulele miocardului.
Alese cu atenție, consumate în cantități rezonabile, cu frecvența potrivită, cele mai multe dintre alimentele comune pot preveni și, uneori, chiar ameliora problemele de sănătate ale sistemului cardiovascular.
Sursa foto: Shutterstock.com