Spațiul în care lucrăm are o importanță majoră asupra modului în care ne simțim, dar și asupra eficienței și calității muncii. Când ești la început sau când vrei să faci economii ori ai alte priorități, nu ai un buget mare pentru amenajarea biroului. Acest lucru nu trebuie să-ți afecteze spațiul de lucru, pentru că există soluții de amenajare și pentru un buget mic. Pentru un design reușit trebuie să conștientizezi importanța fiecărui aspect pe care îl implică organizarea unui birou, de la împărțirea spațiului la stabilirea zonelor de socializare. Descoperă în continuare ce trebuie să iei în calcul când îți amenajezi biroul cu bani puțini.
1.Împărțirea spațiului
Dacă nu ai mulți bani la dispoziție, este indicat să nu compartimentezi prea mult spațiul. Dacă lucrezi singur în birou, acest lucru nu este o problemă, dar, dacă mai sunt și alte persoane care lucrează alături de tine, pot apărea dificultăți de amenajare. Însă un birou deschis îți permite să fii creativ și să obții un spațiu aerisit, în care să te simți confortabil. Dacă, totuși, trebuie să îl compartimentezi, fă-o într-un mod care adaugă funcționalitate și frumusețe. Alegerea unui obiect de mobilier cu zone de depozitare sau care permite instalarea unei zone verzi deasupra este o opțiune bună.
2. Alegerea mobilierului
Nu ai nevoie de mobilier scump pentru ca biroul tău să arate bine. Dacă ai deja mobilă, dar este uzată, îi poți schimba anumite componente. De exemplu, brațele scaunului de birou se pot înlocui ușor. Găsești birouri și scaune la prețuri decente, iar varianta cumpărării unor obiecte de mobilier la mâna a doua este de luat în seamă. Deseori, acestea au defecte care se pot corecta ușor, printr-o recondiționare care nu costă mult. Dacă vrei să achiziționezi mobilier funcțional, alege:
- Birouri standard. Acestea sunt ieftine, ușoare și se pot adapta ușor aspectului general.
- Scaune de birou cu spătar de pânză. Acest tip de scaun nu costă mult și oferă confort inclusiv în zilele călduroase de vară.
- Dulapuri metalice. Orice birou are nevoie de spații de depozitare, iar dulapurile metalice sunt ideale, pentru că sunt ieftine și rezistă la greutate mare.
3. Latura estetică
Poate că apreciezi un stil bogat în decorațiuni, cu multe culori și obiecte de mobilier sofisticat. Însă, când nu ai mulți bani la dispoziție, este indicat să alegi un design minimalist. Nu ai cum să dai greș astfel, atât în ce privește funcționalitatea, cât și latura estetică. Pentru o amenajare reușită în stil minimalist, ia în calcul următoarele opțiuni:
- O paletă simplă de culori. Pereții zugrăviți în culori deschise sau în alb și fac spațiul primitor și luminos.
- Accente de culoare. Pentru ca biroul să nu pară tern, ia în calcul câteva zone în culori vii. Acestea trebuie să fie restrânse. Poate fi vorba de un tablou, un fotoliu sau anumite obiecte de decor.
- Ghivece cu plante. Pentru a face economie sau a nu pierde timpul cu îngrijirea, mulți aleg plante artificiale. Însă plantele naturale sunt cele care însuflețesc un spațiu. În plus, oferă oxigen și filtrează aerul.
Dacă biroul este comun sau te întâlnești față în față cu clienți sau colaboratori, ai nevoie de un spațiu de socializare. Dacă bugetul nu îți permite organizarea unei zone delimitate, poți amenaja un “tea point”. Acest element de inspirație anglo-saxonă permite socializarea la o ceașcă de ceai sau cafea, într-o manieră relaxată. Îți trebuie doar o măsuță, obiectele potrivite și câteva elemente de decor.
Bugetul limitat poate fi un obstacol care stimulează creativitatea și simplitatea elegantă. Ține cont de aspectele pe care ți le-am prezentat și amenajează-ți biroul astfel încât să te simți confortabil când lucrezi.