Care au fost primele criptomonede si cum au apărut?

de WTA.ro

Conform Investopedia, o criptomonedă este o monedă digitală sau virtuală care utilizează criptografia pentru securitate. O criptomonedă este un activ dificil de contrafăcut din cauza acestei caracteristici de securitate. Multe criptomonede sunt sisteme descentralizate, bazate pe tehnologia blockchain, un registru distribuit impus de o rețea diferită de calculatoare. O caracteristică definitorie a unei criptomonede și, probabil, cel mai atractiv aspect al acesteia, este natura ei organică. Moneda virtuală nu este emisă de nicio autoritate centrală, ceea ce o face din punct de vedere teoretic imună la intervenția sau manipularea venită din partea guvernului.

Prima monedă virtuală apărută vreodată a apărut odată cu prima criptare a unui bloc, născându-se astfel Bitcoin. Deși a trecut mai bine de un deceniu de la apariția primei redactări a unui white paper, această criptomonedă rămâne în continuare cel mai popular și valoros activ digital. Astăzi există mii de criptomonede cu specificații și funcții diferite.

Bitcoin a apărut într-un moment oportun, în 2008, în timpul uneia dintre cele mai mari crize financiare. În acea perioadă bursa picase, oamenii nu mai aveau încredere în bănci, nici în companii, nici în conducere, practic în nimic. Bitcoin a apărut într-un număr fix de monede, mai exact 21 de milioane. Cu cât ceva este mai rar, cu atât este mai greu de obținut și implicit valoarea lui crește. Bitcoin a fost numit încă de la început Gold 2.0, fiind din acest aspect, al rarității, asemănător cu aurul.

Dacă la apariția sa, în 2008, un Bitcoin valora 6 cenți, cu 50 de Bitcoin îți puteai cumpără o cafea. În 2017, când un Bitcoin a atins aproximativ 19.000 de dolari, dacă aveai 50 de Bitcoin, dețineai frumoasa sumă de 950.000 de dolari. În anul 2021, Bitcoin a depășit maximul său istoric atingând suma de 60.000 de dolari, dacă ai fi avut încă de la apariție 50 de Bitcoin, acum puteai să îți cumperi… foarte multe.

Cele mai citite articole

Însă, niciodată nu este timpul pierdut, niciodată prețul nu este prea mare pentru a cumpăra, Bitcoin având o istorie în spate și dovedindu-și mereu utilitatea și, desigur, creșterile. Cumpără Bitcoin sigur și rapid prin platformele online sau prin rețeaua de ATM-uri.

După apariția sa și adoptarea la scară largă, au apărut în piața crypto alte monede asemănătoare. Multe dintre ele au și dispărut între timp, altele luând naștere recent. Este o piață în continuă mișcare și evoluție, de aceea este necesar să investiți banii în monede care apar în topurile tuturor platformelor dedicate sau despre care multe forumuri discută anumite aspecte. Site-urile precum marketcap.ro sunt făcute pentru a vă prezenta capitalizarea diferitelor monede și astfel pentru a avea siguranță că investiți într-o criptomonedă de viitor.

Platformele online oferă posibilitatea de cumpărare a monedelor care au o istorie în spate, capitalizare și siguranța investiției. Rețelele de ATM-uri au în posesie mai puține monede, dar pe cele mai sigure. Majoritatea acestor aparate sunt compatibile cu Bitcoin, Ethereum, Litecoin și Bitcoin Cash. Sunt câteva aparate în țară, amplasate prin compania Bitcoin România, care, pe lângă cele menționate mai sus, oferă și Ripple, USDT, Stellar și RONC.

Indiferent de modalitatea prin care alegeți să cumpărați, cumpărați! Prețul Bitcoin nu se oprește aici și va poate aduce un profit frumos, în funcție și de suma investită, desigur! 

Cele mai citite articole

Te-ar putea interesa