Care sunt cele mai importante proprietăți ale BCA-ului?

de WTA.ro

BCA-ul sau Betonul Celular Autoclavizat este unul dintre principalele de materiale de construcții folosite în prezent. Acesta poate fi utilizat fără probleme atât la case pe un singur nivel sau cu mai multe etaje, cât și la construcții multifamiliale ori clădiri individuale. Performanțele structurale și caracteristicile tehnice ale B        CA-ului reprezintă motivele pentru care acesta a devenit unul dintre cele mai bune materiale moderne de construcții. În continuare, îți prezentăm cele mai importante proprietăți ale BCA-ului.

Este un material natural, versatil, rezistent și termoizolator

BCA-ul este un material de construcții natural, ce se realizează dintr-un amestec de nisip, var, gips, apă și o cantitate foarte mică de ciment. Pentru că se toarnă în mulaje sau forme ce sunt ulterior tratate termic la presiune ridicată, poate lua orice formă posibilă.

Etapa de tratare termică este cea care-i dă BCA-ului rezistența mecanică deosebit de bună la compresiune, încovoiere și întindere, precum și proprietatea de izolare termică pentru care este atât de apreciat. Este important de menționat că acest material se folosește doar în combinație cu betonul armat.

BCA-ul este ușor, impermeabil, izolează fonic și protejează împotriva incendiilor

Datorită numărului mare de pori minusculi de aer izolați, materialul are o greutate volumetrică și o densitate mică. În plus, este un excelent izolator fonic, asigurând liniștea și intimitatea locatarilor. De asemenea, este rezistent la foc și imun de infiltrațiile de apă (nu absoarbe apa în profunzime), prin urmare riscul de igrasie este scăzut. Referitor la incendii, BCA-ul are rol de zid de protecție, fiind rezistent la foc puternic pentru mai mult de 4 ore și nu emană gaze toxice ori fum.

Este stabil și durabil

Alte două proprietăți importante al BCA-ului sunt stabilitatea și durabilitatea acestuia. Materialul își păstrează în timp calitățile și proprietățile mecanice inițiale și are o durată lungă de viață. Blocurile de BCA pot rezista până la 100 de ani.

Protejează clădirea împotriva condensului

Pereții realizați din BCA respiră, așadar o construcție făcută din acest material nu va avea probleme legate de condens, indiferent că are sau nu aplicat un strat suplimentar de izolație termică. Referitor la asta, pentru că BCA-ul are o capacitate naturală de izolare foarte bună, nu va fi necesară o izolare termică suplimentară, ceea ce reduce substanțial costurile de construcție.

Ușor de folosit și te ajută să faci economie de timp

BCA-ul se taie în doi timpi și trei mișcări, pentru acest proces fiind nevoie de unelte pe care le găsești cu ușurință în orice magazin online sau fizic. Un alt avantaj este că durata de execuție a unei construcții pentru care se folosește BCA este mai scurtă decât dacă s-ar utiliza cărămida clasică. În caz de nevoie, pereții din BCA se dărâmă la fel de ușor precum se ridică, chiar dacă singuri nu cad niciodată.

Cunoscând aceste proprietăți de bază ale BCA-ului îți poți da seama dacă acest material corespunde nevoilor tale și poți face, așadar, o alegere în cunoștință de cauză.

Te-ar putea interesa