Dacă abia te-ai mutat în noua casă sau dacă te-ai plictisit de același decor pe care îl vezi zi de zi, este momentul să aduci câteva transformări locuinței tale. Există mai multe variante pentru a face acest lucru, în funcție de cât de drastică dorești să fie transformarea, de bugetul pe care îl aloci și de timpul pe care îl poți petrece pe șantierul de acasă.
Însă, există câteva mici modificări, nu foarte costisitoare, care te pot ajuta să schimbi complet aspectul casei tale. Renovarea generală poate fi un proces de durată, greu de gestionat, care presupune costuri mari, așa că cea mai bună soluție este să alegi varianta accesibilă din toate punctele de vedere. La final, vei avea o casă ca nouă, fără să depășești bugetul și fără prea mari bătăi de cap.
Efort minim pentru rezultate spectaculoase
Dacă simți nevoia unei schimbări de decor, începe cu lucrurile care țin de structură și de amenajările care presupun puțin mai mult efort, pentru ca apoi să te poți concentra fără griji asupra detaliilor.
Când te muți într-un apartament nou, este posibil ca alegerile făcute de foștii proprietari să nu se potrivească deloc stilului tău. Amenajarea standard a multor apartamente include linoleum sau un model demodat de parchet, așa că acesta poate fi următorul pas al împrospătării aspectului casei tale.
Optează pentru un model de parchet cât mai rezistent și cu aspect modern sau minimalist, rustic ori clasic, după preferințe. Atunci când alegi, trebuie să ai în vedere câteva aspecte:
- o fixare facilă, cu un sistem cu click;
- dacă vrei să instalezi încălzire prin pardoseală, alege un model de parchet compatibil cu acest sistem de încălzire;
- finisaje profesionale;
- perioadă extinsă de garanție;
- materialul și stilul care se potrivesc cel mai bine casei tale.
Analizează cu atenție acele variante de parchet si accesorii care răspund criteriilor tale și alege nuanțele, tipul de plăci și parchet care îți plac și vor transforma complet spațiul.
Schimbă aspectul locuinței tale, în etape
Când vine vorba de schimbarea aspectului locuinței, unul dintre primele lucruri pe care le poți face este să te ocupi de culoarea pereților. Nu este deloc o activitate dificilă sau obositoare și ai nevoie doar de câteva lucruri pentru a obține efectul dorit. Cu o pensulă, un trafalet și vopseaua în nuanța preferată, poți transforma complet felul în care arată o cameră sau chiar întreaga casă, într-un timp scurt.
Apoi, nu uita de stilul care te reprezintă și care va transforma locuința într-o oază de liniște și relaxare și schimbă mobilierul, accesoriile și decorurile. Creează spațiul perfect pentru tine, optând pentru designul modern, minimalist, vintage sau combinații de stiluri. Dacă nu poți face toate lucrurile dintr-odată, planifică reîmprospătarea locuinței pe etape, în funcție de timpul pe care îl poți dedica acestei activități și de bugetul pe care îl ai la dispoziție. Investiția în reamenajarea locuinței are numeroase beneficii pe termen lung, iar spațiul pe care îl vei obține la final va fi exact așa cum ai visat: atrăgător, funcțional și perfect organizat!
Folosește la maximum tot ce ai la dispoziție
Dacă nu dorești sau nu ai momentan la dispoziție bugetul necesar pentru schimbări majore în locuință, poți folosi piesele de mobilier și obiectele de decor pe care le ai deja, însă le poți reorganiza. Schimbă locul fotoliilor și canapelei din sufragerie și rearanjează accesoriile și decorațiunile pentru a se potrivi în noua configurație.
Poți reîmprospăta simplu și rapid aspectul unei încăperi, dacă adaugi câteva elemente de decor în stilul tău preferat. Este o soluție care te va ajuta să nu depășești bugetul alocat pentru reamenajare, iar rezultatul va fi cu siguranță de efect. Câteva tablouri sau fotografiile tale preferate înrămate, un covor nou sau o măsuță de cafea sunt elemente de decor ușor de ales, simplu de integrat în decor și deloc costisitoare.
Păstrează doar lucrurile de care ai nevoie
Un alt lucru simplu pe care îl poți face și care va transforma spațiul este să donezi sau să arunci lucrurile pe care nu le mai folosești. De multe ori, avem senzația că dulapurile și spațiile de depozitare din casă sunt neîncăpătoare. De obicei, păstrăm acele lucruri pe care credem că le vom purta sau folosi din nou. În timp, acumulăm și mai multe lucruri, iar spațiul devine aglomerat și avem senzația că este mult mai mic decât este de fapt.
Dacă suprafața casei tale nu este foarte generoasă, reorganizează pe verticală. Montează dulapuri înalte cu etajere și polițe pe care poți păstra toate lucrurile, fără a crea disconfort vizual.
Reîmprospătarea aspectului casei poate părea o activitate de durată și costisitoare, însă este important ca spațiul în care ne petrecem cel mai mult timp să fie pe gustul nostru și să ne ajute să ne relaxăm și să ne reîncărcăm bateriile. Planifică reamenajarea casei în etape și alege piesele de mobilier, accesoriile și decorațiunile tale preferate, pentru a transforma casa în care locuiești în „acasă”.
Sursa foto: Unsplash