Într-o piață imobiliară care se află într-o continuă schimbare, fiecare dintre noi încearcă să-și găsească o locuință pe care să o numească cu drag acasă. Un obiectiv măreț asociat cu independența, achiziționarea unei case reprezintă o necesitate care vine din nevoia de stabilitate. Fiind o decizie importantă din punct de vedere financiar, suntem puși în fața unei dileme când vine vorba de alegerea spațiului în care ne vom petrece o bună perioadă de timp. Fiecare dintre aceste două tipuri de locuință prezintă atât avantaje, cât și dezavantaje, pe care le poți pune în balanță și reflecta asupra impactului pe care le au în acord cu nevoile tale – sociale, culturale, dar și din punct de vedere al timpului petrecut pe drum, între serviciu și cămin. În mod cert creăm o legătură puternică cu spațiul în care trăim, așa că am adunat argumente din partea ambelor tabere, pentru a ajunge la un deznodământ favorabil pentru tine.
Casă individuală la sol – Avantaje și dezavantaje
Dacă ar fi să luăm ca punct de referință pandemia prin care am trecut în anul 2020, cu siguranță voturile pozitive s-ar îndrepta în favoarea unei case individuale. Începem seria avantajelor cu unul clar: curtea. Sinonim cu libertate, aer curat și plante, spațiul rămas liber din jurul casei poate fi transformat într-o grădină cu flori, poți planta legumele dorite, amenaja un foișor în care să-ți petreci timpul cu prietenii sau un loc special pentru recreerea copiilor. Mai mult, o casă îți permite să-ți pui amprenta personală când vine vorba de amenajarea interioară, deoarece poți modifica complet structura. Mai mult, ai libertatea de a alege orice zonă îți dorești pentru a locui, departe de zgomotul urban. Pentru a te simți mereu în siguranță în propriul cămin, poți încheia o asigurare obligatorie a locuintei, o poliță care acoperă daunele produse în urma unor calamități naturale, precum inundații, cutremur sau alunecări de teren.
În ceea ce privește categoria dezavantajelor, primează costurile ridicate, ce includ atât achiziția locuinței, cât și întreținerea acesteia. Pe măsură ce dimensiunea crește, costurile vor avea aceeași pondere. În plus, o casă individuală se vinde mult mai greu față de un apartament, deoarece gusturile persoanelor diferă, iar designul ales inițial poate să nu fie în acord cu cel al unui potențial viitor proprietar.
Apartamentul – Avantaje și dezavantaje
În momentul actual, piața imobiliară se îmbogățește zilnic cu apartamente pe care să le pună în folosință. Așadar, primul avantaj din tabăra apartamentelor este disponibilitatea relativ rapidă, la care se adaugă costurile ceva mai reduse de achiziție și întreținere, față de o casă individuală. Mai mult, poziția centrală a apartamentelor din fiecare oraș constituie un atu puternic în cazul persoanelor care lucrează și trebuie să facă numeroase drumuri prin oraș – anulează naveta între casă și serviciu. În ceea ce privește dezavantajele, spațiul verde de relaxare nu există, astfel încât trebuie să-ți cauți alinarea în excursii sau plimbări în parcuri. Situația nu stă mai bine nici în cazul vecinilor, care se pot dovedi a fi gălăgioși și te pot deranja în orice moment. Libertatea de schimbare a structurii locuinței va fi limitată, întrucât poți face schimbări minore în ceea ce privește designul apartamentului.
Alege în favoarea stilului tău de viață
Înainte să iei o decizie în privința viitoarei locuințe, factorul cu ponderea cea mai mare rămâne stilul tău de viață și necesitățile personale. Dacă îți dorești un spațiu liniștit, ferit de zgomotul mașinilor și mijloacelor de transport în comun, poate că o casă individuală cu o curte generoasă reprezintă soluția optimă pentru tine. În schimb, când timpul alocat deplasării se numără printre criteriile de care trebuie să ții cont, un apartament te poate ajuta din multe puncte de vedere.
În cele din urmă, o locuință este o investiție pe termen lung. Fiind una dintre cele mai importante decizii pe care le vei lua, ai grijă să studiezi cu atenție avantajele și dezavantajele puse la dispoziție de fiecare spațiu.
Sursă foto: Unsplash