La fel ca blatul și bateria, chiuveta de bucătărie are caracteristici ce țin de funcționalitate, dar și de design. Alegerea modelului potrivit poate părea de simplu de realizat, în realitate însă există o serie de aspecte pe care trebuie să le iei în considerare: dimensiunea acesteia, materialul din care este realizată, modelul etc. Sunt o mulțime de variante funcționale și elegante dintre care poți alege, important este să optezi pentru varianta care îți satisface cel mai bine preferințele personale și frecvența cu care vei folosi chiuveta.
În continuare îți prezentăm câteva aspecte de care trebuie să ții cont pentru ca în final să fii mulțumit pe deplin de alegerea făcută.
- Materialul
Determinarea celui mai bun material pentru chiuveta din bucătărie implică o serie de factori de care trebuie să ții cont. Estetica este importantă, desigur, dar trebuie să iei în considerare și bugetul de care dispui, iar dacă o vei folosi intens, durabilitatea și ușurința curățării.
- chiuveta granit (compozit): oferă o suprafață neporoasă, ușor de păstrat. Are o rezistență crescută la zgârieturi și decolorare. De asemenea, granitul este extrem de rezistent la pete, șocuri termice și mecanice. Un material durabil, care oferă și o doză de eleganță și rafinament, cu atât mai mult dacă alegi un model de chiuvetă în aceeași nuanță cu blatul. Efectul de continuitate este foarte popular în bucătăriile moderne și rafinate. Anumite branduri comercializează chiuvete din granit cu tehnologii speciale. De exemplu, chiuveta Grohe vine cu tehnologia Whisper – izolație specială pentru reducerea zgomotului la minim, provocat de curgerea apei sau manevrarea vaselor. Modelul este disponibil în magazinul online GQS German Quality.
- chiuvetă oțel inoxidabil (inox): oferă un aspect modern și este unul dintre cele mai populare modele. Inoxul necesită curățare regulată pentru a elimina petele de apă, dar este în același timp un material durabil și rezistent. Modelul Grohe de mai jos beneficiază de tehnologia StarLight, ce implică o suprafață netedă cu finisaj cromat – asigură un aspect impecabil pe termen îndelungat și permite curățarea ușoară a acesteia.
- Dimensiunea
Iată câteva aspecte pe care trebuie să le iei în considerare înainte de a alege modelul de chiuvetă ideal:
- alege mărimea chiuvetei în funcție de dimensiunile blatului în care va fi integrată
- modul în care o vei utiliza: dacă aceasta va fi folosită intens și știi că vei avea nevoie de spațiu pentru a curăța obiecte de bucătărie de dimensiuni mari, alege o chiuvetă mai mare, cu o cuvă adâncă (desigur, dacă dimensiunea blatului îți permite)
- poziționează chiuveta mai aproape de marginea frontală a blatului pentru acces și confort
- atât adâncimea cuvei, cât și elementele de scurgere vor influența spațiul de depozitare disponibil de sub chiuvetă
- asigură-te că îți rămâne suficient spațiu în ambele părți laterale ale chiuvetei pentru prepararea mâncării și alte activități
- Chiuvetă simplă sau dublă
Îți prezentăm câteva avantaje ale celor două modele pentru a te ajuta să îți dai seama care configurație este potrivită pentru bucătăria ta:
Chiuveta cu o singura cuva are o zonă de utilizare spațioasă, fiind excelentă pentru curățarea oalelor și tigăilor mari. Este disponibilă și în dimensiuni mai mici pentru a se încadra și pe un blat de mărime redusă.
Chiuveta cu doua cuve este excelentă pentru a acțiuni separate, cum ar fi spălarea și clătirea. De asemenea, ai varianta de a alege două cuve de dimensiuni egale sau una mai mica și una mare.
În funcție de preferințele personale ai libertatea de a alege o chiuvetă rotundă, pătrată sau dreptunghiulară. De asemenea, poți opta pentru montajul sub blat pentru a crea o suprafață plană, ușor de curățat, sau cu montare superioară, fiind cel mai ușor de instalat. Totul ține doar de capacitatea de a amenaja o bucătărie în scop practic, dar și estetic.