Necesitatea unui aparat dentar nu este dată doar de un aspect inestetic al danturii: dinți strâmbi sau înghesuiți. Mai mult decât aspectul estetic, ar trebui să conteze sănătatea dinților. Spre exemplu, dinții înghesuiți nu pot fi curățați în mod corespunzător, iar dacă vorbim despre dinți care se suprapun, există riscuri foarte mari să se formeze chiar și carii dentare. În plus, trebuie acordată atenție și mușcăturii. O mușcătură incorectă poate determina probleme ale articulației temporo-mandibulare și în timp, dureri destul de mari la masticație. De aceea, este bine să mergi de două ori pe an la medicul stomatolog și să anunți orice schimbare, chiar dacă pe moment îți pare nesemnificativă.
Toate aceste probleme pot fi rezolvate cu ajutorul aparatului dentar. Astăzi, este mai ușor ca oricând să urmezi un tratament ortodontic. Poți alege un aparat clasic sau unul invizibil, în funcție de preferințele tale, de buget și bineînțeles de gradul de afectare a danturii. Dacă în trecut, adulții se fereau de aparatul dentar și foarte puțini erau cei care se încumetau la un astfel de tratament, astăzi vedem din ce în ce mai multe persoane care aleg să își înfrumusețeze zâmbetul și să îi redea sănătatea.
Cum alegi aparatul dentar potrivit?
În cele mai multe dintre cazuri, pacientul poate opta pentru tipul de aparat dentar pe care îl va purta. Pe piață există atât aparate dentare fixe, dar și aparate mobile. Chiar dacă aparatele mobile, așa numitele aparate dentare invizibile sunt considerate bune doar pentru cazurile foarte ușoare, trebuie să știi că nu este deloc așa. În ceea ce privește eficacitatea, sunt diferențe extrem de mici între cele două tipuri de aparate.
Medicul stomatolog te va informa dacă starea danturii tale îți permite să alegi tipul de aparat sau dacă tratamentul va da roade numai dacă vei alege un aparat fix, metalic. În cazul în care ai libertate totală pentru alegerea aparatului, ar trebui să te gândești la criteriile pe care le vei lua în calcul. Ce contează mai mult pentru tine: prețul sau tipul aparatului dentar, respectiv confortul oferit de acesta?
În cazul în care nu ai un buget prea mare la dispoziție sau pur și simplu dacă nu vrei să investești prea mult într-un aparat dentar, atunci poți opta pentru un aparat fix. Cele mai multe persoane aleg clasicul aparat metalic, însă poți opta și pentru un aparat ceramic sau pentru unul tip safir. Prețurile diferă, la fel și estetica aparatelor, așa că trebuie să îl alegi pe cel care te mulțumește pe deplin.
Dacă nu ai o limitare de buget, poți opta pentru un aparat dentar invizibil. Spre exemplu, la clinica Smile Ambassador vei găsi mai multe tipuri de astfel de aparate. Poți alege clasicul Invisalign sau poți opta pentru un aparat Spark. Îți recomandăm să te programezi la o consultație la această clinică și astfel vei afla toate răspunsurile la întrebările tale, inclusiv la întrebarea cat costa un aparat dentar.
Sperăm ca informațiile oferite să îți fie de folos și să alegi cel mai bun aparat dentar pentru tine!