Ce este parchetul bambus si ce tipuri exista?

de WTA.ro

Parchetul din bambus a devenit din ce in ce mai popular in ultimii ani. Materialul nu este doar durabil. Cu o ingrijire adecvata, parchetul din bambus are si o durata mare de viata. La aceasta se adauga aspectul sau neobisnuit. 

Insa, tipul de parchet bambus nu este potrivit pentru fiecare camera. De fapt, bambusul nu este un copac, ci un tip de iarba. Bambusul apartine familiei de iarba si creste in toata lumea – cu exceptia Europei. 

Cu toate acestea, compozitia sa chimica il clasifica in mod clar ca fiind lemn. Componentele principale sunt in jur de 70 la suta celuloza si in jur de 25 la suta lignina. Pentru a face parchet bambus, trestiile de bambus mature sunt impartite in bucati (lamele). Aceste lamele sunt decojite, fierte, uscate si apoi lipite intr-o singura bucata sub presiune foarte mare.

Unele tipuri de bambus, cum ar fi bambusul Moso, care este folosit in principal pentru a face parchet bambus, cresc pana la 30 de metri inaltime. Si asta destul de repede. Nu exista nicio planta cunoscuta care sa creasca mai repede decat bambusul. 

Planta atinge deja inaltimea maxima dupa cateva luni si apoi tulpinile incep sa se lignifice. Dupa aproximativ cinci ani, gradul de lignificare corespunde cu cel al lemnelor de esenta tare native, care, insa, ajung la acest grad abia dupa aproape 50 de ani. In ceea ce priveste proprietatile sale mecanice si tehnologice, bambusul depaseste chiar unele tipuri de lemn.

Parchet bambus – Tipuri

Lamelele de bambus pot fi lipite impreuna in parchet in doua moduri:

Orizontal: Lamelele sunt lipite intre ele intinse. Modelul tipic de bambus cu ingrosarea trunchiului – nodul – este deosebit de vizibil. Parchetul din bambus este apoi structurat si destul de neuniform. Acest lucru il face plin de viata si interesant.

Vertical: Bucati mai mici de bambus sunt folosite pe margine pentru lipirea verticala. Se vede o structura de linii fine cu un aspect mai neutru. Acest tip de parchet bambus este potrivit pentru toti cei care prefera un aspect mai calm si mai uniform.

Odata ce sipcile sunt lipite intre ele, acestea sunt taiate la dimensiunile dorite. Suprafata slefuita cu masina de slefuit, ramane netratata sau este sigilata cu ulei, lac sau ceara.

In functie de tratament, parchetul din bambus este disponibil in culoarea sa naturala, deschisa sau in nuanta caramel. Culoarea mai inchisa este creata atunci cand materialul este tratat termic. Drept urmare, zaharurile continute de bambus se caramelizeaza. Alte tonuri de culoare pot fi create prin diferite tipuri de tratament de suprafata, de exemplu cu ulei de ceara tare.

Alte doua tipuri de parchet bambus

In plus, exista alte doua tipuri de parchet din bambus:

Fibre de bambus (de asemenea, „tesute cu suvite” sau bambus compactat): Acestea sunt fibre de bambus foarte compactate, comprimate. Acest lucru creeaza un strat de parchet care este extrem de dur si rezistent. Functioneaza mai putin decat parchetul bambus lipit. In plus, prin tratarea suprafetei sunt posibile numeroase variante optice.

Parchet realizat din peretele din trestie de bambus: O alta modalitate de a face o pardoseala din bambus este deformarea termoplastica a peretelui din trestie de bambus. Aceasta forma de prelucrare deschide posibilitatea de a face peretele din trestie de bambus crescut natural, puternic silicifiat si dur ca piatra, disponibil ca parchet sau material de suprafata. Suprafata aminteste apoi puternic de trestia de bambus.

Te-ar putea interesa