Ce inseamna tulburare bipolara si care sunt manifestarile ei?

de WTA.ro

Foarte multe persoane se intreaba ce inseamna tulburare bipolara si cum poate fi recunoscuta. Tulburarea bipolara este o afectiune psihica grava iar cei care sufera de ea experimenteaza stari contradictorii si trec de la depresie la manie, amebele manifestate in diverse forme.

S-a constatat ca persoanele depresive sunt deficitare in noradrenalina si serotonina. In fazele maniacale, cu toate acestea, concentratia de dopamina si noradrenalina este crescuta. In cazul tulburarii bipolare, dezechilibrul diferitilor neurotransmitatori poate juca un rol important. Prin urmare, terapia medicamentoasa pentru tulburarea bipolara are ca scop realizarea unei eliberari controlate a acestor substante cu rol de semnal.

Tulburare bipolara: cauze psihosociale

Pe langa influentele biologice, conditiile individuale de viata sunt, de asemenea, implicate in tulburarea bipolara. Stresul, in special, pare a fi un declansator al episoadelor maniaco-depresive.

Bolile grave, intimidarea sau despartirile, dar si unele faze ale vietii, cum ar fi pubertatea, implica o faza de stres mai lunga. Modul de a simti si proteja stresul depinde foarte mult de persoana. Unii oameni au dezvoltat strategii bune pentru a face fata stresului, in timp ce altii sunt repede coplesiti.

Stresul poate fi generat de un eveniment nefericit in copilarie, un divort recent sau moartea unei persoane dragi. Astfel de factori care provoaca stres cresc probabilitatea de a dezvolta tulburare bipolara.

Tulburare bipolara: cauze medicinale

Unele medicamente pot schimba, de asemenea, starea de spirit si, in cazuri extreme, declanseaza si o tulburare bipolara. Acestea includ preparate cu cortizon, metilfenidat, anumite medicamente anti-parkinson si epilepsie, dar si medicamente precum alcoolul, LSD, marijuana si cocaina. Exista, de asemenea, studii care arata ca tulburarea bipolara ar putea sa apara dupa leziuni cerebrale.

Tulburare bipolara: examene si diagnostic

Tulburarea bipolara nu este usor de diagnosticat, deoarece poate fi confundata cu alte tulburari mentale, cum ar fi depresia clasica sau schizofrenia. Intrucat faza maniacala este adesea interpretata de rude si de cei afectati ca fiind pur si simplu starnita de dispozitie, de multe ori este nevoie de ani inainte de a pune un diagnostic corect.

Tulburarea bipolara II si ciclotimia, in special, sunt dificil de identificat, deoarece simptomele sunt mai putin pronuntate aici decat in ​​cazul tulburarii bipolare I. Prin urmare, este deosebit de important sa fie descrise in detaliu experienta, starile de spirit si sentimentele, astfel incat terapeutul sa isi poata da seama ce se inampla.

Daca este suspectata o tulburare bipolara, este importanta contactarea psihoterapeutului. Din cauza diagnosticului dificil si a riscului crescut de sinucidere, este recomandat sa fie contactata imediat o clinica sau un specialist in psihiatrie. De multe ori insa, cei afectati nu vad nevoia de ajutor medical – mai ales in timpul fazei maniacale.

In cazul in care o persoana prezinta simptomele tulburarii bipolare este recomandat ca rudele, prietenii sau parintii sa o convinga sa viziteze un specialist. Daca persoana in cauza nu are cunostinte despre boala, observatiile partilor conexe sunt foarte utile pentru diagnosticul de „tulburare bipolara”. Rudele pot evalua adesea diferitele faze de dispozitie si pot comunica psihoterapeutului toate particularitatile comportamentale ale pacientului.

Te-ar putea interesa