Ce poți repara pe CASCO: 4 exemple

de WTA.ro

CASCO este o asigurare facultativă, încheiată separat de cea de răspundere civilă, numită RCA. Deși nu este obligatorie, mulți șoferi aleg o astfel de poliță pentru a putea beneficia de reparații ale mașinii decontate prin intermediul contractului încheiat. Dacă autoturismul tău este asigurat cu o poliță CASCO și suferă anumite daune, vei putea fi despăgubit în condițiile prevăzute în document, indiferent că ești sau nu vinovat de producerea lor. 

Există totuși și excepții, astfel că mai jos vei găsi câteva exemple de reparații care se pot face „pe CASCO“, dar și care sunt daunele pe care această asigurare nu le acoperă. 

Daune care pot fi reparate cu orice poliță CASCO

Să luăm un exemplu: ai încheiat asigurarea Casco prin Otto Broker, iar mașina ta a fost avariată și vrei să o repari cu ajutorul poliței. În primă fază, autoturismul asigurat trebuie să aibă valabilă inspecția tehnică periodică. Din fericire, asigurarea Casco acordă despăgubiri chiar dacă polița RCA este expirată.

Vei putea repara orice tip de avarie, inclusiv cele produse de fenomene ale naturii sau posibile acte de vandalism. În funcție de clauzele specificate în contract, poți fi despăgubit și în caz de furt. Ai grijă să citești cu atenție contractul înainte să-l semnezi, pentru a ști cu exactitate care este oferta și ce include polița ta CASCO. În general, firmele de asigurare despăgubesc orice reparație a următoarelor daune:

  1. Avarii la nivelul caroseriei, de tipul ciocnirilor, zgârieturilor, căderea unui corp străin pe autoturism;
  2. Vandalizarea autoturismului fără identificarea obligatorie a persoanelor care au comis actele de vandalism;
  3. Fenomene naturale, precum inundații, stricăciuni provocate de grindină sau ploaie înghețată, alunecări de teren, cutremure;
  4. Furt, inclusiv daune provocate de o tentativă de furt.

În funcție de oferta firmei de asigurări, vei putea beneficia prin intermediul contractului încheiat și de alte tipuri de despăgubiri. În polița de tip full CASCO, de exemplu, ești asigurat de riscuri suplimentare, precum avaria totală a autoturismului, daune în afara drumurilor publice sau pagube produse atunci când circuli cu mașina în afara țării.

Ce tip de daune nu acoperă CASCO?

Deși o asigurare CASCO are scopul precis de a te scăpa de griji în ceea ce privește cheltuielile suplimentare în cazul unui accident sau a unor alte daune la mașina ta, există și situații în care polița facultativă nu te poate despăgubi. De exemplu, asigurătorul nu asigură reparații în caz de explozii ale cauciucurilor, avarii ale sistemului electric sau atunci când daunele sunt produse în anumite circumstanțe. În ultima categorie intră situații precum: șoferul a condus sub influența alcoolului sau a substanțelor interzise sau mașina a fost condusă de o persoană fără permis. De asemenea, CASCO nu va despăgubi dacă asupra mașinii au fost executate reparații de către persoane neautorizate. 

Un alt aspect important în ceea ce privește excepțiile de la despăgubirea prin CASCO are legătură cu momentul încheierii poliței. Astfel, în cazul în care se constată că daunele mașinii au fost realizate înainte de încheierea poliței despăgubirile sunt excluse.  De aceea, în momentul în care se încheie contractul de asigurare, mașina este verificată în amănunt și se vor face inclusiv fotografii care se vor păstra la dosar. Nicio daună de dinainte de asigurarea CASCO nu va fi reparată pe banii asigurătorului. 

O asigurare CASCO, deși nu este obligatorie, te poate scăpa de numeroase griji și de costuri suplimentare în cazul în care mașina ta este implicată într-un accident rutier sau de altă natură. Polița îți garantează despăgubirea reparațiilor complete la service-uri autorizate care lucrează cu compania de asigurări la care ai semnat contractul. Excepțiile sunt, în general, cele enumerate mai sus sau vor depinde de oferta pe care ți-o va face asigurătorul, în funcție de nevoile și solicitările tale.

Te-ar putea interesa