De câte ori ți s-a întâmplat să te trezești brusc din somn și să ai proaspăt în memorie un vis? Lumea viselor e cu adevărat fascinantă, dar și complexă în același timp. Acestea pot reflecta diferite emoții, frici, experiențe de zi cu zi pe care le trăiești sau pot fi pur și simplu rezultatul activității creierului în timpul somnului, fără să aibă legătură cu ce simți. De-a lungul timpului au luat naștere diverse teorii cu privire la vise, mulți cercetători încercând să explice acest fenomen.
Ce sunt visele?
Atunci când vine vorba de vise lucide, nimeni nu are o definiție sau o explicație clară pentru acestea. Una dintre teorii susține că visele sunt de fapt rezultatul procesării informațiilor sau a experiențelor din cadrul unei zile. Tot ce tu trăiești de când te trezești până te culci este reluat de către creier și procesat – informațiile importante sunt stocate în memorie, în timp ce altele mai puțin semnificative se pierd. Așa se explică și faptul că uneori nu ne aducem aminte ce am mâncat cu o zi în urmă, dar știm exact cu cine ne-am întâlnit și ce discuție am avut.
Sigmund Freud a dezvoltat o teorie care este susținută și în ziua de astăzi de către cercetători. În cadrul acestei teorii psihodinamice, visele reprezintă de fapt o imagine de ansamblu a tuturor dorințelor, dar și conflictelor noastre interioare. Freud credea că prin intermediul viselor ne putem îndeplini cele mai arzătoare dorințe, dar putem găsi și soluții la situațiile tensionate prin care trecem în viața reală.
Cea de-a treia teorie vehiculată se învârte în jurul somnului de tip REM. Există cercetători care susțin că în timpul acestor vise, creierul încearcă să găsească un sens al activităților și să creeze povești sau experiențe.
Ce se întâmplă în mintea noastră în timpul viselor?
În momentul în care treci din starea de veghe în cea de somn, poți experimenta pentru câteva momente paralizie in somn – ești conștient, dar nu te poți mișca și nu poți vorbi. În timpul unui ciclu de somn organismul traversează mai multe faze, ultima și cea mai importantă fiind cea REM. Visele apar în special în faza de somn REM (Rapid Eye Movement), atunci când partea creierului responsabilă de gândire este activă. Chiar dacă ești adormit, cortexul procesează cu o viteză uluitoare tot felul de informații și generează imagini și emoții asociate cu visele intense. Probabil ai auzit cazuri de oameni care au plâns în somn din cauza unui vis, însă întreaga experiență este mult mai complexă. Poți simți bucurie, frică, furie sau tristețe când visezi, toate acestea fiind amplificate de simțuri precum miros, auz, gust, senzații tactile. Da, poți simți gustul unei prăjituri în vis, deși stimulii reali sunt absenți. Un lucru interesant este faptul că un vis nu durează foarte mult, iar în decursul unei nopți poți avea mai multe visuri, chiar dacă nu îți amintești.
Tu când ai avut ultimul vis intens?