Fie că locuinţa ta are nevoie de un aer nou sau, pur şi simplu, te-ai plictisit şi îţi doreşti o schimbare, înainte de a începe un asemenea proiect, trebuie să îţi faci foarte bine temele. Anii pandemiei ce ne-au forţat să petrecem mai mult timp în casele noastre au dus, pentru mulţi dintre noi, la concluzia că trebuie să ne renovăm locuinţa. Chiar dacă pereţii nu erau scorojiţi, iar gresia nu era ciobită, subit a apărut dorința de a aduce o schimbare casei.
Dacă anul acesta vrei să te ocupi de acest aspect, iată care sunt cele mai importante lucruri pe care trebuie să le ştii, înainte de a începe:
Renovare sau reamenajare
Dacă pereţii și-au pierdut strălucirea de odinioară, iar petele îşi fac de cap, gresia din bucătărie sau din baie a căpătat nişte fisuri inestetice, iar parchetul este zgâriat, atunci este mai bine să te apuci de o renovare completă a casei. Efectuarea de îmbunătățiri cosmetice, înlocuirea accesoriilor sau mobilierului existent și actualizarea pardoselilor, ușilor sau ferestrelor se încadrează toate în domeniul renovării.
Întâi, fă-ţi o idee cam care este bugetul pe care trebuie să-l aloci unei astfel de renovări. Vezi atât preţul materialelor, cât şi al manoperei pentru renovarea unei bai mici, a unei bucătării sau a întregii case.
Însă, dacă vrei să muţi bucătăria pe balcon, să adaugi sau să elimini un perete, ori să schimbi acoperişul casei, atunci este vorba despre o reamenajare. Aceasta implică, de regulă, schimbări majore de structură (mutarea ţevilor, a pereţilor, reconfigurarea planului cadastral).
Cum ştii că este cu adevărat nevoie de o renovare a casei
Înainte de a te lăsa pradă impulsului, te sfătuim să te gândeşti bine care este scopul tău. Îți doreşti să creşti valoarea de vânzare a locuinţei sau, pur şi simplu, vrei să îi dai un vibe nou. Acest aspect este important pentru a şti exact care sunt lucrurile în care trebuie, cu adevărat, să investeşti.
Dacă intenția ta este de a o vinde în viitorul apropiat şi vrei doar să-i creşti valoarea, atunci este indicat să investeşti în feronerie şi în curăţarea pereţilor. Deoarece fiecare persoană are propriile gusturi în materie de design interior, a investi într-o gresie sau un parchet în culoarea ta preferată poate să nu fie un plus pentru cel care o va cumpăra. Însă, atunci când investeşti în ferestre termopan de calitate şi le oferi pereţilor o vopsea albă imaculată, vei reuşi să-i oferi locuinţei un plus de valoare.
Însă, dacă doreşti să faci această investiţie doar pentru a te simţi bine în casa ta, atunci poţi împărţi bugetul fix aşa cum îţi doreşti. Nu uita, însă, că anumite lucruri pot fi mai uşor de schimbat, însă pardoselile, uşile, mobilierul încastrat de bucătărie sunt lucrurile la care este indicat să nu te zgârcești.
Stabileşte-ţi bugetul şi alocă-l corect
Bugetarea este un pas foarte important în acest proces. Însă, înainte de a şti exact în ce sectoare să investeşti mai mult, trebuie să afli, cu aproximaţie, care este costul total al acestui amplu proiect. Ei bine, din păcate, nimeni nu îţi poate oferi un răspuns exact. Asta deoarece, în cele mai multe dintre cazuri, apar costuri suplimentare. Fie găseşti un viciu ascuns care necesită timp şi bani în plus, fie descoperi pe parcurs că preţul unor materiale a crescut sau că îţi place mai mult un model mai costisitor.
Te sfătuim să stabileşti, în mare, un buget pe care doreşti să-l aloci pentru această schimbare adusă casei tale. Ia în calcul, suplimentar, 20% pentru eventualele costuri suplimentare.
O pregătire temeinică te poate ajuta să controlezi mai uşor costurile şi să iei deciziile corecte în fiecare etapă a acestui proces. Nu uita că acasă trebuie să te odihneşti, dar să te şi revigorezi, iar aceasta trebuie, mai presus de orice, să te reprezinte.
Sursa foto: Shutterstock