Orientul este un ținut al aromelor și gusturilor exotice, care a oferit lumii mirodeniile, anumite legume și rețete delicioase. Deși ne referim la bucătăria orientală ca la un spațiu gastronomic unitar, aceasta include multe zone culturale distincte, cu tradiții culinare specifice. Cele mai cunoscute spații culinare sunt cele ale lumii arabe, Chinei și Japoniei. În aceste locuri au apărut preparate unice, care s-au dovedit atât de gustoase, încât au devenit populare în întreaga lume. Fie că sunt consumate la restaurant, gătite acasă sau comandate online, aceste mâncăruri fac deliciul a milioane de consumatori. Descoperă în continuare care sunt cele mai renumite 5 preparate orientale și de ce merită atenția ta.
- Humus
Humusul este cea mai evidentă dovadă că un preparat nu trebuie să conțină neapărat carne pentru a fi gustos. Originar din Orientul Mijlociu, humusul este considerat astăzi o mâncare internațională. Se prepară din piure de năut, usturoi, ulei de măsline, o pastă de susan numită tahini, suc de lămâie și condimente. Se servește cu lipie arăbească și cu legume, mai ales ca aperitiv, dar este delicios și ca umplutură pentru sandvișuri. Multe persoane îl apreciază și pentru că rezistă foarte bine în frigider, astfel că se poate consuma pe parcursul mai multor zile.
- Falafel
Falafel este un alt preparat specific Orientului Mijlociu, care se face exclusiv din vegetale. Este, practic, o chiftea de formă sferică, realizată din năut, ceapă și condimente, care se prăjește în baie de ulei. Falafel se servește tradițional cu pita, o pâine nedospită sau împachetat într-o lipie numită taboon, alături de legume, salate, murături și un sos cald. Uneori se servește ca aperitiv, pe tava tradițională numită meze. Falafel este ușor și delicios, fiind ideal pentru orice masă și chiar la pachet.
- Pui kung pao
Kung Pao este un preparat chinezesc care se consumă în cantități imense atât în țara de origine, cât și în restul lumii. Kung pao a apărut în secolul al XIX-lea în provincia Sichuan, cunoscută pentru abundența agricolă. Este un preparat care se gătește la tigaie și conține carne mărunțită de pui, legume, supă de pui, sos de soia, ghimbir, arahide și ardei iute. Acestea se amestecă împreună în ulei încins, rezultatul fiind un amestec irezistibil de arome și gusturi.
- Sushi
Cele mai citite articole
Sushi este cel mai cunoscut preparat al Japoniei, care se consumă astăzi în întreaga lume. Popularitatea sa a dus la emigrarea multor bucătari japonezi în Occident, pentru a acoperi cererea de sushi de calitate. Sushi se face din orez și alte ingrediente care se rulează în interiorul unei foi din alge. De cele mai multe ori ingredientul de bază, pe lângă orez, este peștele marinat în oțet, dar există și varietăți cu pește gătit, afumat sau crud.
Sushi se prepară de mai bine de 1000 de ani, fiind inițial o metodă de conservare, așa că este firesc că a evoluat până la rang de artă. Oricine poate face sushi, însă doar bucătarii iscusiți pot face un sushi excelent. Pe lângă gustul său special, sushi este și sănătos, datorită conținutului de pește și alge.
- Pachețele de primăvară
Pachețelele de primăvară sunt specifice Chinei, dar și țărilor din vecinătatea acesteia. Se realizează din foi subțiri de aluat care se umplu cu diverse ingrediente, apoi se prăjesc în ulei încins. Cele mai comune ingrediente sunt carnea de porc, creveții, varza și ciupercile. Pachețelele de primăvară se servesc ca aperitiv, împreună cu sosuri, sau ca gustări, cu ceai și cafea. Sunt delicioase și ușoare.
Cele mai renumite preparate orientale sunt savuroase și sănătoase. Îți recomandăm să le încerci și tu, indiferent de orașul în care locuiești. Dacă vrei să mănânci de la un anumit restaurant dar ești prin Galați, de exemplu, caută online cele mai bune restaurante din zonă și comandă preparatul dorit.