Una dintre cele mai importante persoane angajate in cadrul unei companii este coordonatorul SSM. Acesta isi desfasoara, de obicei, activitatea in companii din domeniul constructiilor, in toate punctele de lucru ale acestora si este o persoana fizica sau juridica competenta, care este desemnata de managerul de proiect, in conformitate cu legislatia in vigoare, pentru a realiza coordonarea in materie de sanatatea si securitate in munca, pe toata perioada executiei lucrarilor.
Acest coordonator SSM are mai multe atributii in materie de informare despre factorii de proiectare si de monitorizare a riscurilor, despre revizuirea planului cu fazele de constructie, dar se ocupa si de stabilirea masurilor de securitate generala aplicabile santierului, precum si de furnizare de consiliere profesionala si de prevenire a accidentelor de munca pe santier.
Cum alegi coordonatorul SSM si ce atributii are acesta in cadrul unei companii?
In loc sa caute un astfel de profesionist pe alte cai, profesionist care lucreaza pe cont propriu sau care isi ofera serviciile prin intermediul unui site de anunturi, reprezentantii companiilor pot lua legatura cu o echipa de profesionisti in acest domeniu pe site-ul https://www.coordonator-ssm.ro/. Aici, reprezentantii firmei Salmi Consulting sunt numai coordonatori SSM de inalt profesionalism, care se adreseaza societatilor beneficiare in conformitate cu noile dispozitii in vigoare, care presupun obligativitatea beneficiarului de a avea un astfel de specialist pe toata durata elaborarii si a executiei proiectului.
Principalele atributii ale unui coordonator SSM includ coordonarea aplicarii principiilor generale de securitate si de preventie, precum si alegerea solutiilor tehnice si organizatorice in scopul planificarii diferitelor lucrari sau faze de lucru care se desfasoara in mod simultan sau succesiv si de estimare a timpului necesar lucrarilor sau fazelor de lucru.
Mai mult decat atat, coordonatorul SSM trebuie sa fie informat in ceea ce priveste deciziile organizatorice si tehnice care urmeaza sa fie luate, astfel incat sa coordoneze suficient de bine eforturile si resursele si sa armonizeze obiectivele scopul si intentiile contractantilor, subcontractantilor si lucratorilor care desfasoara activitati independente. Coordonatorul SSM va putea estima exact perioada necesara pentru finalizarea lucrarilor, prognozand si sarcinile simultane sau succesive care urmeaza sa fie executate de fiecare dintre societatile si lucratorii care desfasoara activitati independente si care participa la implementarea proiectului.
In alta ordine de idei, coordonatorul SSM are rolul de a coordona punerea in aplicare a masurilor necesare pentru a se asigura ca angajatorii si lucratorii independenti respecta toate principiile prevazute intr-un mod cat se poate de responsabil si de coerent si ca aplica planul de sanatate si de securitate. Mai mult decat atat, acest specialist trebuie sa solicite sau sa realizeze adaptari ale planului de sanatate si securitate si sa organizeze cooperarea intre angajatori, inclusiv intre cei care se succed pe santier, si sa coordoneze activitatile acestora, privind protectia lucrarilor, prevenirea accidentelor si a riscurilor profesionale care pot afecta sanatatea si integritatea fizica a lucratorilor.
Prezenta unui coordonator SSM pe toata durata desfasurarii lucrarilor este foarte importanta atat din punct de vedere legislativ, cat si din punctul de vedere al sigurantei angajatilor.