În prezent, milioane și milioane de oameni din întreaga lume au coroane dentare din zirconiu, porțelan sau alte materiale.
Ce este o coroană dentară?
Coroana dentară este un tip de proteză care asigură pacientului un dinte fix.
Coroana dentară se aplică pe partea dintelui sau implantului, deasupra liniei gingivale și se realizează din materiale diverse recomandate de către medicul dentist.
Tipurile de materiale din care se pot realiza coroanele dentare sunt diverse. În principiu există patru categorii de materiale folosite pentru confecționarea de asemenea de elemente de protezare stomatologică:
– ceramica (porțelanul);
– combinații metalo-ceramice (metal și porțelan);
– aliaje ale unor metale de bază;
– aliaje de aur
Coroanele ceramice, după cum le spune și numele, sunt confecționate din materiale pe bază de porțelan. Ele sunt cele mai dorite de către pacienți, deoarece au o culoare asemănătoare cu aceea a dinților naturali și sunt foarte rezistente la uzură.
Coroanele metalo-ceramice sunt o combinație de metal și porțelan, respectiv porțelanul topit este legat la exteriorul cadrului metalic pentru consolidare și a se potrivi cel mai bine în scopul de a preveni, spre exemplu, reapariția cariilor dentare.
Acest tip de coronițe stomatologice asigură o restaurare mai bună dentară decât porțelanul, sunt foarte puternice și durabile, de aceea sunt extrem de solicitate și ele de către pacienții de pretutindeni, inclusiv de către aceia din țara noastră.
Coroanele dentare din aur sunt realizate din aur și cupru, precum și din aur cu alte adaosuri de metale, cu rolul declarat de a mări duritatea aliajului, știut fiind că aurul pur este un metal foarte moale.
Aliajele de aur rezistă bine la uzură și fracturare și nici nu dăunează dinților opuși cu care intră în contact, fiind compatibile biologic cu țesutul gingiilor.
Dacă pe vremuri era un titlu de laudă ca să ai coroane dentare din aur, acum ele sunt considerate inestetice, dizgrațioase. Plus că și costul lor este mult mai ridicat decât în cazul altor variante de coroane dentare la modă.
Coroanele dentare din aliaje de metale de bază care nu sunt nobile, dar sunt rezistente la coroziune, nu atacă dinții opuși, se mai folosesc încă, dar din punctul multora sunt și ele inestetice datorită culorii argintii.
Când este nevoie de coroane dentare?
Recomandarea aplicării unei coroane dentare se face de către stomatolog în cazul în care există dinți rupți, o uzură a dinților sau o rezistență scăzută a structurii smalțului, dacă lipsește un dinte și este necesară o punte dentară, dacă apare necesitatea îmbunătățirii aspectului unui dinte la sfârșitul unui tratament al canalului rădăcinilor, dacă există o pierdere mare de structură dentară, este nevoie de un implant dentar.
Un dinte compromis de o carie, de un traumatism sau de o altă problemă de natură stomatologică, poate să fie frecvent reabilitat de o coroană dentară folosită pentru acoperirea unui întreg dinte sau, în anumite cazuri, doar a unei părți deteriorate.
Coroana dentară se poate aplica la orice vârstă, nu numai la pacienții adulți și vârstnici.
Unele aliaje utilizate în confecționarea de coroane dentare sunt mai puternice decât materialele ceramice și pot fi recomandate pentru a fi utilizate pentru dinții posteriori, în special molari și premolari.
Trebuie spus că există și coroane temporare, care se pot realiza de către dentist din rășină acrilică și au funcția de a locui un dinte lipsă pe o perioadă scurtă, până când se realizează coroana dentară finală.
Nu trebuie diminuat rolul unei coroane dentare temporare, deoarece îi dă pacientului posibilitatea ca să înlocuiască un dinte sau un element dentar slăbit, un dinte care poate să compromită estetica gurii și socializarea persoanei până la rezolvarea problemelor stomatologice.
Este foarte importantă înlocuirea dinților pierduți, deoarece lipsa acestora poate provoca gingivită și o disfuncție a articulației temporo-mandibulară, ceea ce poate conduce la dureri de cap, fisuri în regiunea urechii și alte simptome neplăcute.
Durabilitatea unei coronițe dentare depinde de mai mulți factori, dar dacă sunt întreținute în mod corect coroanele pot să dureze o întreagă viață.
Durata lor de viață se referă la tipul de material ales pentru confecționarea coroanei dentare, igiena orală strictă, vizitele periodice la dentist pentru verificări și curățare, tipul de mâncare consumat.
Dacă ați nevoie de coroane dentare pentru reabilitarea danturii, Clinica Excedent este locul cel mai bun pentru tine!