Criterii pentru alegerea unor măști de protecție calitative

de WTA.ro

Utilizate cu succes încă dinainte de pandemie, în domenii precum cel chimic sau cel al construcțiilor, măștile de protecție respiratorie și-au dovedit utilitatea și în fața noului coronavirus SARS-CoV-2. 

Studiile arată că măștile de protecție sunt cele mai eficiente măști pentru reducerea riscului de răspândire comunitară a infecției. Însă pentru ca acest lucru să fie posibil, alegerea măștilor de protecție trebuie să respecte anumite criterii. 

Îndeplinirea cerințelor standardului ISO 13485

Măștile de protecție calitative sunt cele pentru care producătorul oferă garanții, privind respectarea cerințelor standardului ISO 13485. 

Standardul ISO 13485 reprezintă principalul sistem de management al calității, pe zona de producție a tuturor dispozitivelor medicale. Așadar, producătorii măștilor de protecție respiratorie sunt și ei vizați de cerințele sale speciale.  

Se recomandă evitarea unei achiziții de măști ce nu respectă condițiile impuse de textul respectiv. În cazul în care se descoperă pe piață măști oferite spre comercializare, însă fără standardul ISO 13485, autoritățile trebuie să ia măsuri legale pentru confiscarea lor.  

Purtarea marcajului CE pentru Spațiul Economic European 

Măștile de protecție calitative sunt marcate cu simbolul CE, de care toate produsele distribuite și comercializate în Spațiul Economic European trebuie să dispună în mod obligatoriu. Este important de precizat că România este un stat inclus în acest teritoriu.

Acest marcaj nu poate fi aplicat pe eticheta măștii respiratorii de orice entitate, ci doar de producătorul legal al acesteia, sau de reprezentantul autorizat să distribuie sau să comercializeze un astfel de bun. 

Marcajul CE (fr. conformité européenne – conformitate europeană), garantează respectarea cerințelor impuse la nivelul Spațiului Economic European, privind siguranța și sănătatea celor care poartă măști de protecție. Trebuie să fie vizibil, lizibil și durabil.

Marcajul pentru conformitate europeană nu trebuie confundat cu marcajul CE de pe unele produse venite din China (China Export / China Electronics). Diferența dintre acestea este dată de spațierea literelor, fiind mai mult spațiu între cele ce formează simbolul european. 

Acesta poate fi prezent și pe mastile chirurgicale tip IIR, cele mai eficiente soluții pentru siguranță respiratorie din această subcategorie, împotriva răspândirii SARS-CoV-2. 

Respectarea prevederilor EN 149:2001 – A1:2009

Încă un standard european pe care măștile de protecție trebuie să îl respecte este EN 149:2001 – A1:2009. Acesta trasează cerințele tehnice, la care trebuie să se raporteze orice dispozitiv filtrant pentru protecție respiratorie. 

Alege măști de protecție respiratorie FFP3, conforme cu standardul european EN 149:2001 – A1:2009. Garantează cel mai ridicat nivel de protecție împotriva particulelor / produsele din clasa P3 rețin aproximativ 99.95% din totalul particulelor mai mici de 0,5 μm. 

În compoziția acestora pot fi incluse trei, patru sau chiar cinci straturi de material textil, pentru o protecție sporită față de contaminarea comunitară cu noul coronavirus SARS-CoV-2. 

IMPORTANT: Aceste măști pentru protecție respiratorie sunt de unică folosință și pot ajuta la protejarea împotriva anumitor contaminanți, însă nu elimină complet expunerea la riscul de a contacta infecții. 

Purtarea corectă a măștilor de protecție

Bineînțeles, eficiența propriu-zisă a măștilor de protecție trebuie susținută și printr-o purtare corecta a acestora. Măștile de protecție se fixează pe față, astfel încât să acopere bărbia, nasul și gura. Nu trebuie să existe spații lăsate libere între material și pomeți. 

Înainte de a fi purtate, măștile de protecție sunt evaluate sumar, pentru a se putea identifica la timp posibile deteriorări de material, pe suprafața măștii, sau pe benzile elastice pentru fixarea produsului de urechi. 

După începerea pandemiei, cercetările au arătat că măștile de protecție pot fi eficiente în reducerea riscului de transmitere comunitară a infecției cu SARS-CoV-2. Pentru ca acest lucru sa fie posibil, acestea trebuie acreditate și purtate conform indicațiilor de mai sus.

Te-ar putea interesa