Cum ajută testele antigen COVID-19 la stoparea pandemiei?

de WTA.ro

Metodele de stabilire a diagnosticului pentru infecția COVID-19 au evoluat rapid în ultimele luni, pe fondul necesității de a eficientiza măsurile de control menite să împiedice răspândirea virusului.

În acest context, posibilitatea de a recurge la teste rapide COVID se adaugă oportunității de vaccinare ca modalitate de a opri răspândirea infecției cu SARS-CoV-2 în rândul populației generale.

Primii pași în această direcție au fost făcuți la finalul anului trecut, atunci când Comisia Europeană (CE) a adoptat o propunere menită să uniformizeze utilizarea testelor antigen, invocând statistici care au arătat că lanțul de transmitere a virusului poate fi oprit mult mai repede atunci când persoanele care prezintă simptome specifice pot lua măsurile de distanțare și izolare imediat după confirmarea infecției.

Teste antigen COVID-19: ce spune ANMDMR despre ele?  

Potrivit site-ului Agenției Naționale a Medicamentului și a Dispozitivelor Medicale din România (ANMDMR), testele antigen sunt catalogate drept singurele teste rapide COVID care detectează virusul.

Cum funcționează, mai precis, aceste teste antigen COVID-19? Potrivit site-ului ANMDMR, aceste teste detectează antigeni, respectiv acea parte din virus pe care sistemul nostru imunitar o poate recunoaște.

Testele antigen pot indica, așadar, infecția în faza acută a bolii, iar acest lucru este valabil și pentru persoanele care nu prezintă simptome evidente, dacă infecția este activă.

ANMDMR mai precizează pe site-ul oficial că testele antigen COVID-19 / testele rapide COVID sunt destinate doar uzului profesional, ceea ce înseamnă că se recomandă ca prelevarea probei și interpretarea rezultatelor să fie făcute de personal medical calificat (cu alte cuvinte nu la domiciliu și nu de către persoane care nu au pregătire specializată).

De asemenea, reprezentanții ANMDMR mai atrag atenția că aceste teste nu sunt de autotestare, așa cum menționează de multe ori – eronat – diverse televiziuni de știri sau site-uri.

Testele rapide pentru autotestare au un alt regim de introducere pe piață, cu implicarea unui organism notificat care evaluează conformitatea acestor produse, prin urmare nu putem vorbi de un astfel de atribut în cazul acestora.

Testarea împotriva COVID-19 și eficiența ei în stoparea pandemiei

În timpul perioadei de vârf a crizei provocate de pandemia de COVID-19, liderii Uniunii Europene (UE) s-au reunit regulat, prin videoconferință, pentru a discuta și evalua situația pandemiei și pentru a putea să își coordoneze mai bine acțiunile, potrivit site-ului CE.

Consiliul European a revenit, în mod special, foarte des asupra temei COVID-19, iar liderii UE au convenit să continue efortul de coordonare la nivelul Uniunii axându-se, în principal, pe câteva direcții – pe care le redăm mai jos, conform site-ului consilium.europa.eu:

  • accent pe strategiile de testare și pe utilizarea testelor antigenice rapide la scară largă;
  • recunoașterea reciprocă a testelor;
  • urmărirea transfrontalieră a persoanelor infectate;
  • accent pe reglementările privind carantinarea persoanelor infectate;
  • accent pe dezvoltarea, fabricarea și facilitarea accesului la diversele tipuri de vaccin împotriva COVID-19;
  • accent pe adeverințele electronice de vaccinare interoperabile.

Așadar, testele antigen rapide rămân un pilon esențial pentru controlul și atenuarea pandemiei pentru că le permit celor infectați să afle rapid dacă sunt infectați și (în cazul în care este confirmată infecția) să ia urgent măsurile de distanțare și izolare recomandate de medici și autorități.

„Capacitatea de a efectua testări pe scară largă este esențială pentru a detecta și a încetini pandemia de coronavirus și este o condiție prealabilă esențială pentru o revenire treptată la modul nostru normal de viață. Principala prioritate pentru noi toți este de a lupta împotriva virusului și de a ne proteja cetățenii de expunere și infectare suplimentară, iar pentru a acționa în acest sens, trebuie să știm unde este virusul. Testarea sigură și fiabilă este arma noastră principală pentru a ne proteja personalul medical, pe cei mai vulnerabili dintre cetățenii noștri și societățile noastre în ansamblul lor. Aceasta este o piatră de temelie a foii noastre de parcurs către eliminarea măsurilor de răspândire a noului virus.”, declara la finalul anului trecut Stella Kyriakides, comisar european pentru sănătate și siguranță alimentară, pentru site-ul ec.europa.eu.

Teste rapide COVID-19: de unde le cumperi și cum le folosești corect?

Testele antigen COVID-19 se pot cumpăra din orice farmacie clasică sau online, iar prețurile sunt, în general, destul de accesibile.

Personalul medical care le utilizează este obligat să consulte instrucțiunile de folosire oferite de producător, însă, în linii mari, procedura este simplă: se recoltează o probă de secreții respiratorii orofaringiene cu ajutorul bețișoarelor speciale care se găsesc în interiorul ambalajului testului.

Această prelevare se face, în mod uzual, de la trei categorii de persoane: de la cei care au simptome clasice de COVID-19, de la persoanele care au fost expuse în mod direct sau indirect la virus și de la cei despre care se bănuiește că au avut contact cu persoane infectate.

Proba recoltată va fi ulterior pusă în contact cu o substanță care conține anticorpi specifici pentru proteina din nucleocapsida virusului SARS-CoV-2 și va fi incubată.

Dacă proba care a fost prelevată conține antigene virale, atunci anticorpii vor recunoaște nucleocapsida și se vor lega de proteinele acesteia, formând complexe antigen-anticorp de tip sandwich. În concluzie, aceste este modul în care se folosește corect un test rapid COVID-19.

De asemenea, mai trebuie menționat și faptul că rezultatele pe care le oferă testele antigen COVID-19 se obțin într-un timp scurt, sunt ușor de interpretat și nu lasă zone de incertitudine.

Te-ar putea interesa