Cum alegi o bicicletă potrivită pentru tine?

de WTA.ro

Mersul pe bicicletă asigură o mulțime de beneficii pentru sănătate și reprezintă o modalitate eficientă pentru a te deplasa, sau pentru a explora împrejurimile, atunci când timpul liber îți permite asta. Însă cu atât de multe biciclete disponibile, alegerea uneia poate fi chiar dificilă. 

Simplificarea unei astfel de decizii este posibilă doar atunci când îți sunt foarte clare principalele criterii de alegere a unei biciclete. Bugetul, materialele din care este realizată sau tipul de activitate sunt doar câteva dintre acestea. Află mai multe despre acest subiect: 

Bugetul de care dispui

Ți-am pregătit o serie de informații importante, privind caracteristicile și beneficiile pe care le oferă o bicicletă cu un anumit preț de achiziție, astfel încât să le poți raporta la nevoile tale. 

Spunem asta deoarece o bicicletă prea scumpă poate fi o alegere neinspirată, dacă ieși să pedalezi o dată pe luna, sau de câteva ori pe an. 

De asemenea, o bicicletă mult prea ieftină te poate expune unor riscuri variate, privind siguranță ta fizică, sau chiar integritatea produsului, în fata anumitor factori precum: drumurile discutabile, fenomenele meteo din zona ta, riscul de furt ridicat etc 

  • buget sub 500 lei – dotări de bază, elemente de siguranță minime; nivel de confort redus
  • buget între 500 și 1.000 lei – adaptate atât pedalatului prin oraș, cât și pe teren accidentat 
  • buget între 1.000 și 2.000 lei – gama extinsă de componente bune; adaptate la orice teren  
  • buget între 2.000 și 3.000 lei – piese calitative; ideale pentru concursuri de nivel entry-level 
  • buget între 3.000 și 4.500 lei – piese de calitate ridicată; ideale pentru competiții importante 
  • buget peste 4.500 lei – materiale premium (ex: carbonul); piese de top; confort ridicat; 
  • buget peste 10.000 lei – dedicate exclusiv pentru competiții la cel mai înalt nivel; tehnologii de ultimă generație; în cazul începătorilor, achiziționarea acestor modele nu este justificată. 

Materialele din care este realizată 

Materialele utilizate în realizarea cadrului influențează valoarea totală a greutății bicicletei. Evident, materialele difera ca proprietăți, iar acest lucru determină prețuri de achiziție diferite. Iată care sunt cele mai utilizate materiale în această industrie: 

  • carbonul – material ușor și flexibil, însă foarte puțin rezistent la șocuri și costisitor; preferat pentru realizarea bicicletelor de viteză, utilizate în competiții de profil
  • aluminiul – material mai rezistent la șocuri decât carbonul; de obicei, utilizat pentru realizarea bicicletelor de oraș, cross sau trekking; întâlnit și pe biciclete MTB
  • oțelul – material greu, însă deosebit de rezistent; utilizat pentru realizarea bicicletelor de oraș, însă și pentru anumite biciclete cu care te poți da pe teren accidentat. 

Tipul de activitate

Având la dispoziție o gama variata de biciclete, este mult mai simplu să alegi un model potrivit pentru tine, raportându-te la tipul activității pe care dorești să o realizezi cu ajutorul acesteia. Pe piață găsești modele de biciclete pentru: 

  • deplasări prin oraș – bicicletele tip cruiser sunt ideale pentru pedalat pe distanțe mici, cu scopul de a te relaxa în timpul liber; de asemenea, bicicletele pliabile reprezintă o soluție pentru experiențe urbane extrem de populară în ultimii ani. 
  • pedalat pe teren accidentat – celebrele biciclete MTB (Mountain Bike) se adaptează perfect pe traseele cu anumite grade de înclinație, sau acoperite cu diferite texturi: pietriș, materie vegetală etc. Suspensiile, cadrul, șaua și rotile permit parcurgerea acestora la niveluri acceptabile de confort și anduranță. 
  • parcurgerea unor distanțe mari – cursierele (crossbikes) au un aspect simplu de recunoscut, fiind bicicletele cu roți mari și subțiri și cadru din material ușor. Sunt recomandate exclusiv pentru drumuri asfaltate, sau suprafețe indoor rapide. 
  • sporturi extreme – dacă vrei să înveți trick-uri, BMX-ul sunt varianta de ales dintr-o gama atât de variată de biciclete. Dispun de roți mici, șa foarte joasă și suspensii premium, astfel încât acest ansamblu să susțină dinamica unei astfel de activități extreme. 
  • trafic aglomerat – bicicletele electrice sunt din ce mai populare în rândul celor care aleg să pedaleze până la birou și înapoi, pe distanțe relativ mari, sau în condiții de trafic aglomerat. 

Înălțimea bicicletei 

O înălțime incorectă a bicicletei, raportată la înălțimea ta, poate cauza disconfort și chiar accidentări nedorite. Or un astfel de context te poate face să asociezi pedalatul cu o activitate care nu îți face placere, renunțând în timp să o mai incluzi în programul tău.

Chiar daca înălțimea șeii și a ghidonului se ajustează, cea a cadrului nu se poate modifica în funcție de înălțimea ta. De aceea, este recomandat să testezi bicicleta în magazin, înainte de a o achiziționa. Dacă faci cumpărături online, ține cont de următoarele valori: 

Înălțimea ta   Dimensiune cadru în inch (biciclete de munte)

155-165 cm  14-15″

165-170 cm  16-17″

170-175 cm  17-18″

175-180 cm  18-19″

180-185 cm  19-20″

185-190 cm  20-21″

190-195 cm  21-22″

195-200 cm  22-23″

Înălțimea ta     Dimensiune cadru în centimetri (biciclete de oraș)

155-165 cm  47-50 cm

165-170 cm  50-52 cm

170-175 cm  52-55 cm

175-180 cm  55-58 cm

180-185 cm  58-61 cm

185-190 cm  61-63 cm

190-195 cm  63-65 cm

195-200 cm  65-67 cm

Acum știi cum să alegi un model potrivit pentru tine, dintr-o gamă variată de biciclete, disponibilă atât în mediul online, cât și în magazine fizice. Ia o decizie inspirată și bucură-te la intensitate maximă de toate beneficiile pe care le asigura pedalatul, indiferent de mediu! 

Te-ar putea interesa