Generatoarele de curent sunt soluțiile de care ai nevoie atunci când electricitatea este o resursă de care nu poți beneficia, indiferent dacă acest lucru se datorează unei pene de curent sau lipsei racordării la rețeaua de consum. Pe șantier este cu atât mai important să ai la îndemână un generator potrivit, deoarece situațiile în care ai nevoie de acesta sunt multiple. Iată așadar cum se alege un generator de curent pentru ca lucrările tale de construire să se desfășoare normal.
Alege generatorul în funcție de tensiunea oferită
Lucrările de șantier necesită utilizarea unor scule profesionale și a unor utilaje puternice. Din acest motiv, vei avea nevoie de o alimentare pe măsură, cu dispozitive capabile să ofere electricitate, precum generatoarele de curent. În general pe șantier poți lucra, în funcție de tensiunea de lucru cu generatoare monofazate (230 volți), însă în anumite situații poți avea nevoie de generatoare industriale, care furnizează o tensiune de 400 volți.
Este important de analizat tipul lucrărilor, dimensiunea șantierului și tipul utilajelor sau sculelor pe care vrei să le alimentezi. Tensiunea de alimentare va trebui să acopere aceste nevoi, chiar dacă vorbim despre alimentarea unei pompe submersibile sau a unui fierăstrău electric.
Alege generatorul în funcție de sistemul de pornire
Cu siguranță știi că există generatoare care pot fi pornite cu ajutorul unei sfori, prin acționarea manuală a acesteia. Totuși, pe șantier s-ar putea să îți fie mai utile generatoarele acționate cu cheie sau generatoarele cu pornire automată. Diferențele se văd atât în prețul produselor, pentru că generatoarele cu sfoară sunt mai ieftine, cât și în nivelul de efort depus pentru pornire.
Generatorul cu pornire automată este din acest punct de vedere cel mai avantajos, așa că ar trebui să faci o analiză a avantajelor oferite înainte de alegerea efectivă.
Alegerea generatorului în funcție de combustibil
Pentru a putea funcționa astfel încât să ofere energia electrică dorită, generatoarele vor folosi un anumit tip de combustibil. Generatoarele pe motorină au consumuri reduse, iar din acest motiv și costurile vor fi, de asemenea, reduse. Mentenanța la nivelul acestora nu ridică probleme speciale, nefiind necesare revizii sau alte intervenții la nivelul generatorului.
În același timp, generatorul pe benzină poate fi mai eficient, chiar și în condiții dificile de lucru. Dimensiunile generatoarelor pe benzină sunt mai reduse și pornirile mai rapide. Chiar și din punct de vedere al prețului, generatoarele pe benzină sunt accesibile, iar acest lucru este important pentru achizițiile de șantier.
Alegerea generatorului în funcție de performanțele de lucru
Generatoarele se pot deosebi și în funcție de performanțele de lucru, luând în calcul aici mai mulți parametri. Spre exemplu, generatoarele pe benzină oferă un timp de funcționare de până la 6-8 ore, uneori chiar mai mult, în vreme ce generatoarele pe motorină oferă peste 10 ore de funcționare. Din acest motiv, în unele cazuri pe șantier sunt preferate generatoarele pe motorină, deoarece pot acoperi un timp îndelungat de lucru.
Alege generatorul în funcție de preț și de producător
Unele nume sunt mai cunoscute decât altele, iar acest lucru ne face să alegem cunoscând detalii importante despre calitate. Atunci când cumperi asigură-te că optezi pentru produse de calitate, recunoscute pe piață, care să îți ofere un preț bun dar și caracteristici foarte ridicate de calitate.
Un generator este un echipament deosebit de util, așa că alegerea trebuie să aibă la bază toate nevoile de șantier. Practic caracteristicile acestuia ar trebui să acopere aceste nevoi, fără a fi nevoie de compromisuri. Fii atent la criteriile de alegere și cere ajutorul specialiștilor, astfel încât produsul ales să te poate ajuta să te bucuri de electricitate chiar și în cele mai dificile situații.