Cum amenajezi o baie mică – tips & tricks

de WTA.ro

Amenajarea unei băi de mici dimensiuni reprezintă o adevărată provocare. Conceptul de baie mică nu depinde doar de suprafaţa în metri pătraţi, ci de nevoile fiecăruia. Organizate greşit, chiar şi cele mai mari încăperi pot părea… minuscule! Valorificarea la maxim a spaţiului disponibil te poate ajuta să te bucuri de tot confortul acestui loc intim. În cele ce urmează, îţi prezentăm câteva idei despre cum amenajezi o baie îngustă.

Totul porneşte dintr-un colţ

Spre deosebire de alte camere, în care colţurile pot fi neglijate, într-o baie mică nu trebuie să se întâmple așa. Ba, chiar, din acest loc trebuie să începi amenajarea. Pentru a acoperi nevoile celor care decorează spaţiile mici, în special, din mediul urban, producătorii de obiecte sanitare confecţionează produse ce se montează pe colţ. Cabinele de duş de colţ sunt, deja, o obișnuință, iar în spaţiile cu adevărat mici pot fi înlocuite cu baterie de duş montată în perete, scurgere direct în pardoseală şi un singur geam de delimitare a locului de spălat. Între timp, au apărut şi chiuvete de colţ, potrivite pentru peretele opus scaunului de toaletă.

Mobilier suspendat

La fel ca în bucătărie, în cazul băii ai toate motivele să iei în calcul montarea mobilierului pe perete, fără contact cu pardoseala. În primul rând, este o măsură de precauţie, deoarece în baie se întâmplă frecvent să fie apă pe jos. Iar contactul dintre apă şi orice tip de lemn nu este cel mai fericit. Dacă vorbim despre o baie mică, eliberarea întregii pardoseli creează senzaţia de spaţialitate, în timp ce locul de sub masca de la chiuvetă poate reprezenta un spaţiu de depozitare ascuns. În ceea ce priveşte partea superioară a pereţilor, poţi aşeza corpuri suspendate în care să aşezi prosoapele şi produsele de igienă sau curăţenie specifice.

Avantajele blatului în baie

O altă idee împrumutată din bucătărie este blatul. Dacă sunt montate pe acelaşi perete, porţi extinde blatul care încadrează chiuveta până deasupra vasului de toaleta, evident decupat mai îngust. Câştigi astfel un spaţiu suplimentar de depozitare şi un mare plus la capitolul estetic, minimalist şi curat. Calitatea materialelor trebuie aleasă, evident, în funcţie de buget şi stil.

Sursa foto: https://www.piatraonline.ro/blat-ardezie-noisette-natur-200-x-65-x-3-cm

Renunţă la uşa de la duş

Dacă spaţiul disponibil este cu adevărat mic, orice centimetru câştigat contează. În general, ramele cabinelor de duş sunt destul de voluminoase. De aceea, nu ar fi rău dacă ai renunţa la scheletul cabinei şi ai instala doar scurgerea în pardoseala şi bateria de alimentare cu apă în perete. Ca să delimitezi spaţiul de spălat, poţi folosi un panou din sticlă, care nu va permite apei să treacă. 

Mirajul oglinzii

Montează o oglindă mare deasupra chiuvetei și nu numai şi vei avea senzaţia că eşti într-o cameră mai încăpătoare. Dacă oglinda acoperă mai mult spaţiu, atunci poate fi folosită chiar de două persoane simultan: jumătate pentru bărbierit, jumătate pentru machiaj. Astfel, câştigi timp şi detensionezi atmosfera cronometrării timpului petrecut în baie de partenerul de viaţă sau de copii.

Dacă nu este amenajată inteligent, indiferent câţi metri pătraţi ar avea, camera de baie nu va părea suficient de mare. În acelaşi timp, cu puţină grijă, poţi aranja o baie mică şi cochetă care să acopere nevoile de bază ale unei familii. Totul este să alegi nuanţe deschise (albul chiar măreşte!), multă lumină (naturală sau artificială) şi să aplici unele idei de accentuare a senzaţiei de spaţialitate.

Te-ar putea interesa