Cum îți alegi mobila de bucătărie

de WTA.ro

Bucătăria este sufletul casei, iar amenajarea ei trebuie făcută cu multă atenție. Acest spațiu trebuie să fie practic, plăcut și să aibă și un rol multifuncțional. Amenajarea corectă trebuie să ia în calcul toate nevoile familiei. 

Primul pas

Un magazin de specialitate este locul unde găsești o gama bogata de mobila de bucatariepentru a putea opta pentru cele mai bune elemente și a avea pentru fiecare în parte mai multe alternative. Apelează cu încredere la profesioniști și cere toate detaliile de care ai nevoie, pentru a face alegerile cele mai bune, din toate punctele de vedere. 

Este esențial să alegi piesele de mobilier în funcție de dimensiunea bucătăriei, luând în calcul acele elemente esențiale: chiuveta, plita, cuptorul (incorporabile sau nu), precum și zona de depozitare și de lucru. Practic, fără acestea nu se poate în nicio bucătărie, indiferent cât este de mare sau de mică. Sunt necesare măsurători și un plan, la scară, pe hârtie. Ia în calcul și posibile variante de amenajare. De exemplu, elemente incorporabile sau clasice, chiuvetă foarte mare sau una de dimensiuni normale, dulapuri pe verticală sau suspendate.  

Detalii care contează

Mobila de bucătărie trebuie să fie frumoasă, dar la fel de mult este necesar să fie rezistentă și să facă față provocărilor la care poate fi supusă, de la abur la umezeală, de la căldură la pete și vapori de grăsime. Aceste detalii sunt foarte importante și contează atunci când alegi elementele de care ai nevoie. 

O altă caracteristică importantă este versatilitatea. De exemplu, este foarte util ca rafturile să poată fi plasate ușor la distanțe diferite unele de altele, ca ușile dulapurilor să se poată monta la fel de simplu și pe stânga și pe dreapta. Nu ignora elementele care se pot plia, adapta sau chiar schimba la nevoie. 

Gândește fiecare detaliu luând în calcul activitatea din bucătărie, pentru că funcționalitatea este unul dintre criteriile principale, care trebuie să le includă pe toate celelalte. 

Nu în ultimul rând trebuie să iei în calcul bugetul disponibil. În fapt, acesta este unul din lucrurile care trebuie stabilite de la bun început. Este bine de știut că poți găsi tot ceea ce ai nevoie, în perfect echilibru cu bugetul stabilit, dar poți lua în calcul și câteva procente peste. Este important ca bucătăria să arate bine și uneori doar o sumă modică în plus peste buget poate face o diferență majoră. 

Câteva sfaturi

Bucătăriile gata configurate sunt o soluție bună. Se încadrează perfect și conțin tot ceea ce este necesar. Sunt gândite ergonomic, au design elegant și economisești spațiu. Nu omite însă variantele modulare pentru a alege fix ceea ce ți se potrivește, realizându-ți singur designul bucătăriei. O altă variantă este cea a corpurilor care îți permit configurarea unică a acestui spațiu. Această din urmă soluție îți oferă libertate deplină, astfel încât poți să configurezi fiecare corp de mobilier exact după gustul tău. 

Nu merge pe poteci bătătorite! Acceptă soluții noi, inovatoare. Combină modele și culori diferite. Secretul unei amenajări reușite, păstrând bugetul alocat, este să gândești strategic, să iei în considerare, în egală măsură, funcționalitatea și aspectul și să combini într-un mod adaptat la nevoile reale ale familiei. 

Cinci reguli ale unei amenajări reușite

Suprapune aceste reguli pentru toate celelalte detalii punctate mai sus. În felul acesta, indiferent de stilul pe care îl vei alege sau de tipul de mobilier, rezultatul va fi unul perfect. 

  1. Nu încărca – o bucătărie plină de mobilă sau cu piese care nu sunt proporționale cu spațiul este neplăcută și inconfortabilă. 
  2. Ia în calcul poziția conductei de gaz și apă, scurgerea, atunci când faci un plan pentru amenajarea bucătăriei. 
  3. Utilizează spațiul inteligent, folosește-l și vertical, dar nu abuza. 
  4. Ia în calcul aspectul practic și zonele de depozitare și compartimentează spațiul.
  5. Calitatea este mereu mai importantă decât designul. Mobila de bucătărie este o investiție care trebuie să dureze. În plus, ia în calcul să se poată întreține ușor. Bucătăria trebuie să fie curată mereu, iar efortul depus pentru a îndeplini acest deziderat trebuie să fie minim.

Într-o bucătărie bine amenajată zonele de lucru se grupează de la sine. Pentru ca totul să fie perfect nu omite lumina (plasată la cel puțin două nivele de înălțime) pentru a fi și frumoasă și practică, accentele de culoare, dar și nuanța aleasă pentru pereți (recomandarea fiind aceea de a fi cât se poate de original), precum și un echilibru cât mai natural între materialele folosite și, nu în ultimul rând, foarte multă îndrăzneală pentru a avea o bucătărie originală. 

Sursa foto: Shutterstock.com

Te-ar putea interesa