Cum îți protejezi sănătatea ochilor: 5 sfaturi

de WTA.ro

Grija pentru sănătatea ochilor ar trebui să te preocupe la orice vârstă. Iată câteva practici eficiente pentru păstrarea acuității vizuale și pentru prevenția afecțiunilor oculare. Urmează cele cinci sfaturi simple prezentate în continuare și menține o vedere optimă cât mai mult timp. 

Recomandări pentru menținerea ochilor sănătoși

Foarte mulți factori pot afecta ochii, de la boli ereditare, la un stil de viață nesănătos. În plus, vederea poate fi alterată de lumina albastră emisă de dispozitivele digitale. Dacă petreci multe ore în fața ecranelor, alege să porți ochelari de protecție pentru calculator. Aceștia au un filtru protector împotriva luminii dăunătoare pentru ochi de la telefon, laptop, televizor ș.a. În plus, iată ce poți să faci pentru menținerea sănătății oculare. 

  1. Mergi la controale oftalmologice regulate

Consultul oftalmologic trebuie făcut la apariția oricărui disconfort ocular sau a oricărui simptom asociat cu afecțiuni ale ochiului. De asemenea, ar trebui să mergi la control chiar dacă tu consideri că ochii tăi sunt sănătoși. Astfel, poți descoperi în fază incipientă o problemă și aceasta poate fi tratată mai eficient. 

Dacă ai în familie antecedente de boli oftalmologice care se pot transmite genetic, precum glaucom, este necesar un control mai des, o dată la doi-trei ani. În schimb, dacă ai probleme de sănătate care cresc riscul afecțiunilor oculare, cum ar fi diabet, ar trebui să vizitezi medicul specialist o dată pe an.   

  1. Poartă ochelari cu protecție sporită

Protejează-ți ochii de razele ultraviolete cu ochelari de soare calitativi. Lentila ar trebui să aibă un grad ridicat de opacitate, astfel încât să ofere o protecție eficientă. De asemenea, este important să porți ochelari de soare cu filtru împotriva emisiilor albastre ale ecranelor dispozitivelor digitale, când stai multe ore pe telefon sau la calculator. 

  1. Ai grijă de igiena ochiului

Pentru a evita disconfortul sau infecțiile oculare, nu atinge ochiul cu mâinile murdare. Dacă porți lentile de contact, igienizează-le corespunzător și nu depăși durata recomandată de utilizare. Respectă o rutină de aplicare, astfel încât să nu încurci lentila de la ochiul drept cu lentila de la cel stâng. 

În acest fel, dacă există o infecție, nu o vei transmite de la un ochi la altul. Mai mult, nu împrumuta lentilele de contact altei persoane, din aceleași considerente. În cazul în care folosești machiaj, este important să nu sari peste demachiere și să nu aplici la ochi produse expirate. Ambele obiceiuri pot duce la infecții oculare.

  1. Fă exerciții oculare

Oboseala oculară se poate evita, dacă ții cont de câteva sfaturi simple. Regula 20-20-20 este eficientă pentru relaxarea ochiului: la fiecare 20 de minute de privit de aproape (la un ecran, la o carte etc.), uită-te la un obiect aflat la 20 de pași de tine, timp de 20 de secunde. Alte exerciții la care poți apela sunt mișcări sus-jos, stânga-dreapta și rotiri ușoare ale ochiului, repetate de câteva ori. 

  1. Adoptă un stil de viață sănătos

Alimentația este importantă pentru menținerea sănătății oculare. Sunt recomandate legumele cu frunze verzi, produsele bogate în omega-3 și fructele cu vitamina A. De asemenea, pentru o vedere sănătoasă, renunță la fumat sau nu te apuca și fă sport regulat (hipertensiunea arterială și supraponderabilitatea sunt factori de risc pentru problemele ochiului).

Sănătatea ochiului poate fi menținută la orice vârstă prin formarea unor practici benefice: stil de viață echilibrat și ținerea sub control a bolilor oculare sau de altă natură, protejarea cu ochelari de soare și speciali pentru calculator, controale oftalmologice regulate, pauze și exerciții pentru reducerea oboselii oculare, precum și igiena corespunzătoare.

Te-ar putea interesa