Ca părinte, siguranța copilului este primordială pentru orice călătorie. Când mergem cu mașina, prudența în trafic trebuie dublată de un echipament potrivit. Scaunul auto construit special pentru copii și accesoriile acestuia sunt foarte importante, de aceea, trebuie să fie de calitate. Totuși, este esențial să montezi corect scaunul. O greșeală în poziționarea acestuia și în securizarea lui poate însemna viața copilului în cazul unui accident. Din fericire, în ziua de astăzi, montajul nu mai este dificil de realizat, însă, trebuie să acordăm atenție pașilor necesari. Descoperă, în continuare, care sunt aceștia, astfel încât să montezi corespunzător scaunele auto pentru copilași.
Asigură-te că scaunul auto corespunde cerințelor de securitate
Când cumperi un scaun auto pentru copilul tău alege unul de cea mai bună calitate, chiar dacă aceasta costă. Verifică dacă acesta este conform normelor de securitatea impuse de lege, dar și cerințelor impuse de vârsta, greutatea și înălțimea copilului. Sistemul de prindere nu trebuie să fie neapărat ISOFIX, însă, acesta este performant și ușor de instalat. Până la inventarea acestui mecanism, montarea scaunului era la fel de dificilă ca asamblarea unui dulap suedez, însă, ISOFIX a redus problema la câteva mișcări simple. Acesta blochează automat scaunul sau baza scaunului cu două cleme metalice, fără să mai fie nevoie de folosirea centurii de siguranță a acestuia.
Ține cont de legile în vigoare
În România, copiii de la 0 la 3 ani ani trebuie să stea obligatoriu în spate, într-un scaun special. După această vârstă și până când depășesc înălțimea de 1,35 m, ei trebuie să folosească un dispozitiv de securizare, care poate fi un scaun sau un sistem care are centuri speciale, care să-i mențină poziția în timpul deplasării. Nerespectarea prevederilor legale se sancționează cu minim 3 puncte de penalizare și cel puțin 3 puncte de amendă.
Urmează instrucțiunile de montaj
Instrucțiunile de montaj se găsesc în cutia scaunului sau pe eticheta acestuia. Înainte de a începe instalarea, uită-te și în cartea tehnică a mașinii. Cele mai multe, mai ales cele noi, au încorporate centuri interioare realizate special pentru a facilita montajul scaunului auto pentru copii. Acordă atenție unde instalezi scaunul. Indicat ar fi locul de pe partea dreapta a banchetei din spate, ca să ai acces ușor la trotuar. Unghiul trebuie și el reglat astfel încât copilul să stea confortabil și scaunul să nu se miște. De asemenea, benzile ISOFIX, dacă acestea există, trebuie reglate corespunzător, de mare ajutor în acest sens fiind indicatoarele colorate de pe lateralele scaunului.
Verifică montajul
După ce ai instalat scaunul, nu pleca într-o călătorie lungă, înainte de a-l testa. Pune copilul în el, securizează-l și verifică dacă se mișcă, își schimbă unghiul sau poziția. De asemenea, fii atent la cel mic, urmărind dacă mâinile îi alunecă pe lângă centuri sau dacă are acces ușor la butonul de deblocare a acestora. Anumite accesorii, cum sunt dispozitivele de blocare a centurii sau sistemele din materialele textile, care dublează sistemul de prindere în 5 puncte pentru a opri alunecarea mâinilor pe lângă centuri, se pot dovedi foarte utile. Nu uita să blochezi ușile și geamurile.
Este bine ca, după montare, să faci o deplasare scurtă cu juniorul, pentru a te obișnui cu pașii necesari și a observa eventualele probleme. Astfel, veți fi pregătiți pentru drumurile lungi și eventualele probleme care pot apărea pe parcursul acestora. Obișnuința este esențială pentru copil, iar, la vârste mai mari, dacă-i și explici rolul scaunului, pruncul va fi conștient și el de importanța acestuia.
Montarea corectă a scaunului este, pentru cel mic, primul pas spre explorarea lumii exterioare locuinței. Aventura descoperirii este posibilă doar dacă scaunele auto pentru copilași sunt instalate corect, astfel încât să le asigure siguranță și confort.