Lumina creează mai mult decât simple efecte vizuale (imagine, formă, intensitate, percepție, contrast etc.) și are, de asemenea, efecte biologice și psihologice care pot afecta sănătatea și bunăstarea oamenilor.
Când lumina are un impact biologic, poate îmbunătăți sau perturba somnul, percepția și bunăstarea generală. De asemenea, poate îmbunătăți starea de spirit și stabiliza ritmul circadian, ajutându-ne să ne bucurăm de un somn mai bun în timpul nopții. Pe de altă parte, la nivel psihologic, lumina poate scădea nivelurile depresiei și poate crește performanța cognitivă.
Ritmul circadian este ceasul nostru interior. Acesta influențează secreția de melatonină, activitatea cortizolului și vigilența. Este important ca, în timpul zilei, să ne bucurăm din plin de lumina naturală, de aceea specialiștii recomandă să ne desfășurăm activitatea în încăperi cu ferestre mari. Însă, dacă acest lucru nu este posibil, este indicat să instalăm corpuri de iluminatadaptate nevoilor noastre. De pildă, a fost dovedit faptul că lumina albastră suprimă nivelurile de melatonină, ajutându-ne să rămânem treji și atenți, în vreme ce lumina roșie crește nivelul de melatonină, contribuind astfel la pregătirea organismelor noastre pentru somn.
Când secreția de melatonină nu este suficientă, oamenii pot întâmpina probleme de somn, care, în unele cazuri, pot duce la schimbări comportamentale. Drept urmare, pentru a susține niveluri sănătoase de melatonină este important să stăm departe de lumina albastră spre sfârșitul zilei sau când ne pregătim de culcare. Acest lucru va ajuta la creșterea nivelului de melatonină, oferindu-ne un somn mai bun.
Motive pentru care lumina este importantă pentru oameni
Pământul este o planetă pe care au existat întotdeauna perioade de lumină și întuneric, iar ritmurile noastre circadiene sunt, în mare măsură, controlate de soare. Motivele pentru care avem nevoie de lumină sunt numeroase: vedem foarte bine când este lumină și avem vedere limitată în timpul nopții, expunerea zilnică la lumină ne menține sănătoși (lumina este folosită în diverse forme de terapie) și suntem mai productivi.
Pe măsură ce anotimpurile se schimbă, avem acces diferit la lumina naturală. Prea puțină lumină ne face pe unii dintre noi să fim deprimați și să suferim de tulburări afective sezoniere. Expunerea la lumină suficientă – chiar și artificială – scade riscul de a ne simți triști și anxioși.
Înainte de lumina artificială, productivitatea oamenilor era limitată la numărul de ore din timpul zilei. La început, focul a ajutat la creșterea nivelului productivității și, ulterior, electricitatea a schimbat semnificativ modul în care lucrăm. Lumina artificială ne permite să stăm până târziu în noapte pentru a ne desfășura activitatea.
De asemenea, lumina puternică intensifică emoțiile noastre, fie că sunt pozitive sau negative. Lumina slabă menține emoțiile stabile, ceea ce înseamnă că avem tendința de a lua decizii mai bune, fiind mai dispuși să facem compromisuri în timpul unor negocieri.
Direcția unei surse de lumină poate transforma spațiile și să afecteze felul în care oamenii se simt. De exemplu, lumina poziționată deasupra nivelului ochilor poate da un sentiment de constrângere, creând o atmosferă mai formală. Pe de altă parte, lumina poziționată sub nivelul ochilor îi poate face pe cei dintr-o încăpere să se simtă importanți, la nivel individual, și astfel se creează o atmosferă informală.
Așadar, lumina – naturală sau artificială – afectează viața. Este mai mult decât o sursă de vitamina D pentru oameni. Este un factor important pentru buna funcționare a organismului.
Sursă foto: Jelena Zelen/ Shutterstock