Cum să alegi materialele potrivite pentru desenul în creion

de WTA.ro

Schițele sunt realizate doar cu hârtie și creion, însă există multe tipuri de materiale din care poți alege, în funcție de rezultatul pe vrei să-l obții. Descoperă în acest articol cum să selectezi foile și accesoriile potrivite pentru desenul în creion. 

Creioane

Pentru ca desenul să aibă precizie și luminozitate, ai nevoie de creioane cu grade diferite de duritate și intensitate. Alege creioane grafit, notate de la H (hard), la B (black), astfel încât desenul final să arate exact cum îți dorești.

  • Creioane de tip H

Cele cu vârf tare au o intensitate scăzută și sunt dure („zgârie” hârtia). Acestea sunt folosite pentru zonele luminoase, cu hașuri fine, deschise la culoare. Creioanele H9 au cea mai mare duritate, iar cele HB (hard black) lasă urme mai puțin pregnante pe hârtie, dar cu o nuanță mai pronunțată de negru.

  • Creioane de tip B

În schimb, creioanele notate cu B au vârf moale și sunt potrivite pentru hașuri întunecate ale desenului. Un număr mai mare (de exemplu, B9) înseamnă că liniile sunt de un negru mai intens și reflectă mai multă lumină. 

Este indicat să începi cu un set de creioane (De la 6H și HB, la 6B), pentru a observa grade diferite de apăsare și de nuanțe. De asemenea, poți experimenta cu desenul în cărbune, pentru a obține un efect intens, cu nuanțe închise la culoare și fără strălucire. 

Hârtie de desen

Foaia potrivită pentru desenul în creion este subțire, cu textură fină și aspect mat. În funcție de preferințe, poți alege între blocuri de desen, caiete de schițe și coli de hârtie. Pentru început, folosește un caiet cu spirală, pe care să-l porți mereu cu tine și care să-ți permită să rupi foi atunci când nu ești mulțumit de schiță.

În plus, selectează-l pe cel cu o copertă cartonată, astfel încât să poți desena oriunde. Mai mult, coperțile tari ale caietului de schițe îți feresc desenele de îndoituri ale colțurilor sau rupturi ale foii. 

Încearcă diferite texturi și greutăți ale hârtiei, pentru a descoperi ce efect au asupra desenelor tale. Optează pentru coli fără acid, deoarece rezistă mai mult în timp și nu se îngălbenesc. 

Accesorii

Pe lângă un set de creioane și hârtie de calitate, ai nevoie de ascuțitoare, radieră și, eventual, o mapă în care să păstrezi desenele. Radiera clasică, din cauciuc, este utilă pentru a șterge sau a corecta liniile de grafit. Dacă lucrezi desene în cărbune, îți trebuie o radieră plastică, ce se modelează după cum dorești și absoarbe urmele lăsate pe coală.

Exersează și experimentează cu mai multe tipuri de creioane grafit, foi mai groase sau mai subțiri, cu textură foarte fină sau mai poroasă. Șterge liniile nereușite cu radiera sau folosește-o pentru a obține umbre și intensități diferite ale culorii. Îndrăznește să încerci diferite tehnici de desen în creion și subiecte cât mai diversificate, pentru a descoperi ce se potrivește cu viziunea ta artistică.

Te-ar putea interesa