Vinul se realizează printr-un proces complex și destul de migălos, iar dacă vrei să-ți iasă o licoare bună, de servit cu plăcere, trebuie să ții cont de etapele principale, dar și de anumite sfaturi importante.
Când să culegi strugurii
Culegerea strugurilor din vița de vie pe care o deții și de care te-ai îngrijit în decursul anului se face, în principiu, după 15 septembrie. Data este orientativă și este o tradiție pe care ți-o poți aminti foarte bine dacă ai crescut la bunici.
Totuși, recoltarea strugurilor depinde foarte mult și de soiul de viță de vie, respectiv condițiile meteorologice, care pot influența data de recoltare. În plus, pentru a fi sigur că ai ales perioada optimă, poți face o simplă verificare a conținutului de zahăr din struguri. Pentru asta ai nevoie de un mustimetru, care îți va indica atât conținutul de zahăr, cât și concentrația de alcool.
Cum să prepari un vin bun
Un vin bun se prepară doar din boabele coapte de struguri, așadar ciorchinele și codițele nu ar trebui să se regăsească în procesul de preparare a vinului. Dacă le vei lăsa, gustul vinului poate fi alterat cu o aromă ierboasă, respectiv o culoare mai închisă a licorii.
Așadar, încearcă să aplici acest sfat important și vezi diferența, mai ales dacă până acum nu ai pus mare preț pe operațiunea de desciorchinare. Aceasta este o muncă manuală, care necesită timp, dar care aduce rezultate bune în pahar. Tot în acest sens, elimină toate boabele de struguri care au urme de mucegai sau sunt afectate de boli specifice viței de vie.
Vinul roșu vs. vinul alb
Cum diferența este evidentă la culoare și gust, modul de preparare dintre cele două tipuri de vinuri este diferit, după cum urmează:
- În cazul strugurilor albi, trebuie să separi mustul de pielițe, semințe și alte impurități, iar mai apoi, după adaugarea drojdiilor, să îl lași la fermentat sau, în termeni populari, la fiert. Temperatura optimă ar fi între 18 și 25 grade Celsius.
- În cazul strugurilor roșii, fermentarea se face cu pielițe și semințe, care mai apoi sunt eliminate prin operațiunea de decantare. Temperatura optimă de fermentare, împreună cu drojdiile adăugate, ar fi între 22-35 grade Celsius.
Vinul rosé
În industria vinului sunt mai multe metode pentru a obține un vin rosé, însă pentru un vin obținut acasă cea mai simplă ar fi „metoda amestecului”. Mai precis, în recipientul de vin alb se adaugă o cantitate mică de vin roșu, de regulă 5%, în funcție de mărimea recipientului de vin alb, respectiv nuanța de rosé pe care vrei să o obții.
Chiar dacă nu este cea mai profesionistă metodă, se mai folosește chiar și în regiuni viticole consacrate din Franța, pentru obținerea spumantelor.
Depozitează corect vinul
Vinul se depozitează într-o încăpere răcoroasă și lipsită de lumină. De aceea, cea mai bună variantă rămâne în continuare pivnița casei. Această operațiune se realizează numai după încheierea fermentației, respectiv procesul natural de limpezire a vinului. Desigur, se poate grăbi prin metode precum centrifugare, filtrare sau adăugarea unor cleiuri, așa cum este dioxidul de sulf sau caolinul.
Dacă vrei o soluție modernă de depozitare, ca alternativă la clasicele butoaie sau damigene, poți încerca cu încredere și cisterne inox speciale pentru păstrarea vinului pe o perioadă lungă de timp, fără a permite intrarea aerului.
Alte sfaturi de care să ții cont pentru un vin bun
- În tot procesul de preparare a vinului, folosește doar unelte fabricate din plastic, inox sau lemn.
- Fermentarea mustului se face întotdeauna în spații răcoroase. În alt mod vei obține un vin de slabă calitate, deoarece la temperaturi ridicate procesul de fermentare va fi grăbit.
- Dacă folosești butoaie pentru depozitarea vinului, spală-le bine înainte și asigură-te că sunt într-o stare foarte bună.
Așadar, să te bucuri de un vin bun, din struguri culeși și preparați de tine, înseamnă bifarea mai multor etape importante. Cu un pic de experiență, răbdare și aplicarea sfaturilor de mai sus, vei reuși să faci asta la tine acasă.
Sursa foto: Shutterstock