Asfaltarea presupune acoperirea unei suprafețe de tipul drumurilor sau consolidarea unor fundamente ale unor construcții mari cu o substanță formată din bitum, o rocă sedimentară, care rezultă din oxidarea și polimerizarea petrolului. Aceasta se aplică în mai multe straturi, care sunt stratul de bază, de mijloc și strat de uzură, care pot fi alternate cu straturi de beton. Asfaltul poate fi natural, când este format din silico-calcar impregnat cu bitum sau artificial când este format din bitum și particule fine de agregate.
Unde se pot face asfaltări?
Asfaltarea se face predominat pe drumuri, pentru a oferi o suprafață optimă pentru trafic, însă se pot face asfaltări și în parcări, în curți și chiar pe diferite platforme sau trotuare. Pentru ca asfaltarea să fie eficientă se pregătește terenul în prealabil. Acesta trebuie să fie perfect tasat astfel încât să nu apară denivelări în urma asfaltării. Pentru o asfaltare corespunzătoare toate lucrările de genul acesta se fac când sunt temperaturi optime, adică peste 10 grade Celsius, iar materialul folosit pentru asfaltare se alege în funcție de traficul care urmează să aibă loc pe suprafața respectivă și de cât de mare este suprafața. În funcție de asta se face și oferta de preț, însă per ansamblu prețurile medii pentru asfaltare ajung în jur de 53 lei/mp. Dacă dorești să primești o ofertă de preț asfaltare atunci este indicat să ceri informațiile de la profesioniști, care îți vor explica exact pașii de urmat pentru a obține o zonă asfaltată corespunzător și care să dureze mult în timp.
Curiozități despre asfaltare și cele mai spectaculoase drumuri din țara noastră
Asfaltarea este considerată o emblemă a modernismului, a civilizației, astfel că avem tendința să credem că este ceva recent în societatea noastră. Ce trebuie să știm este că asfaltul se folosește încă de acum 5000 de ani când în Orientul Mijlociu se folosea un amestec format din bitum, calcar și nisip care avea proprietatea de a aranja drumurile și de a consolida construcțiile. În Biblie se menționează acest material atunci când ni se povestește despre Noe și modul în care el a izolat corabia. Popularitatea lui, însă, a explodat în secolul al-XIX lea atunci când a început să se folosească foarte mult la asfaltarea trotuarelor și drumurilor din Paris și Londra.
A devenit cu atât mai popular când oamenii și-au dat seama că modernizarea drumurilor cu acest material duce la o protejare mai mare a autovehiculelor și reduce praful din atmosferă. În funcție de modul în care este produs acesta se aplică la cald sau la rece și este un material etanș. Deși majoritatea asfaltului care se folosește este obținut în fabrici, acesta se poate obține și natural iar una dintre minele care produc o cantitate mare de asfalt este Val-de-Travers din Elveția.
Și la noi în țară avem foarte multe drumuri asfaltate, astfel că mai întâlnim drumuri neamenajate în satele micuțe, însă cele mai spectaculoase drumuri de la noi din țară sunt Trans Semenic, care leagă Reșița de Slatina – Timiș. Un alt drum spectaculos este Beliș – Dealul Boții din Nordul Apusenilor. Trans Bucegi, un drum spectaculos care îți oferă peisaje de vis spre Valea Prahovei și către Cota 1400. Valea Siriului este un drum care traversează complet Carpații și care face legătura între Buzău și Brașov. Cheia, un traseu care face legătura între Ploiești și Brașov și care este un drum cu peisaje spectaculoase. Culoarul Rucăr Bran, preferat de către motocicliști, este un drum care trebuie străbătut măcar o dată în viață. Clisura Dunării este o șosea care deși urcă doar până la 200 m altitudine îți oferă un peisaj montan și este extrem de relaxant de străbătut.
Cheile Bicazului îmbină urcușurile cu serpentine, curbele largi de viteză și zonele minunate cu belvedere. Trans Rarău, drumul care vine imediat după Trans Alpina și Trans Făgărășan ca spectaculozitate. Asfaltat în 2014, acest traseu se prezintă într-o stare impecabilă. Bucură-te de drumurile bune, de zonele ușor accesibile datorită asfaltului, și vizitează această țară minunată care îți oferă peisaje de vis și experiențe unice. Datorită acestui material, asfaltul, este mult mai ușor să străbați distanțe lungi, deoarece îți permite o viteză mai mare. În plus, autoturismele nu se uzează atât de tare iar praful este mult mai redus.