Cum să-și găsească cei mici scopul în viață: activități importante pe care le poți face cu copiii

de WTA.ro

Când i-ai privit chipul pentru prima oară te-au încercat mii de sentimente, iar trăirea principală, iubirea necondiționată, ai descoperit-o cu adevărat când l-ai pus la piept întâia dată. Ce minuni poate să facă un pui de om! Dar un adult care conștientizează că în mâna lui stă un destin? Modul în care părinții modelează viața adultă a copiilor este un subiect discutat destul de recent în psihologie.

Dacă acum 50 de ani, mediul familial nu era considerat încă fundamentul unui psihic puternic, astăzi cărțile de psihologie, sociologie, antropologie sau dezvoltare personală au răspunsuri care contează și de care părinții ar fi bine să țină seamă. Orice părinte dorește ce este mai bine pentru copiii săi și de multe ori îi visează oameni de știință, astronauți, actori faimoși sau autori de cărți, oameni care inspiră și aduc bine celor din jur. În schimb, uită că cel mai frumos vis pe care îl pot avea pentru copiii lor este trăirea unei vieți pline de scop, autenticitate și înțeles.

Bazele unei vieți cu scop se clădesc în primii ani de viață, de aceea iată câteva activități semnificative pe care le poți face ca să-ți ghidezi copilul spre cât mai bine și cât mai frumos:

  1. Creați un arbore genealogic

Adună toate materialele pe care le găsești în casă și invită-l pe cel mic la treabă. Nu aveți nevoie decât de o hârtie de construcție, foarfecă, pistol de lipit și vopsea. Este esențial pentru copii să înțeleagă moștenireadin care fac partet, să-și cunoască bunicii, străbunicii și poveștile lor de viață. Mai mult chiar, oferă-le în dar o pereche de cercelusi din aur pentru copii care să le aducă aminte când vor crește mari de acest moment. Așadar, adunați în jurul vostru toate albumele familiei, savurați cu poftă niște floricele de porumb proaspete și creați împreună o zi de artizanat memorabilă. Învață-l pe copil că trebuie să-și creeze propriile ramuri cât mai falnice și puternice, dar și rădăcini adânci de care să se țină când viața îl pune la încercare.

2. Orice ființă este importantă

Avem nevoie de oameni în viața noastră și avem nevoie de dragoste, dar trebuie să învățăm că iubirea fără respect este pur și simplu un sentiment egoist și nimic mai mult. De aceea, îți propunem să încerci următorul joc: tapetează podeaua cu o foaie de hârtie cât mai mare, iar apoi invită-l pe năzdrăvan să se așeze pe aceasta în timp ce tu folosești un marker pentru a trasa forma corpului său. După ce se ridică, folosește foarfeca pentru a tăia șablonul creat. Diagrama astfel formată o tăiați împreună în mai multe bucăți: picioare, cap, mâini etc.

Roagă copilul să pună la loc piesele de puzzle acolo unde ar trebui să se îmbine perfect pentru a recrea schema corpului său. Lecția pe care o are de însușit este că: așa cum fiecare parte a corpului este importantă, la fel și fiecare persoană reprezintă o parte integrantă a omenirii. De aceea, orice persoană din viața lui are un rol de jucat, un scop de îndeplinit, iar VIAȚA în sine dă valoare lumii!

3. Scrie o declarație de scop

Aceasta este o activitate excelentă, nu doar pentru copiii de toate vârstele, ci și pentru adulți! De fapt, o modalitate excelentă de a iniția această activitate este de a scrie mai întâi o declarație de scop familial. Poate fi cât de lungă sau scurtă dorești, trebuie doar să reprezinte ceea ce este cu adevărat important pentru familia voastră. Odată scrisă declarația, pictați-o împreună pe o pânză. Poate chiar înrămați-o în sufragerie pentru ca toți să o vadă. Această activitate cu siguranță va uni familia. Apoi, încurajează-ți copilul să-și dezvolte propria declarație de scop pentru ceea ce este cu adevărat important pentru el.

A trăi cu semnificație poate să fie un concept dificil de înțeles, dar acceptă provocarea de a-l ghida pe copil, a-l învăța să-și recunoască abilitățile, de a-i clădi pofta de înțelesuri și stima de sine. Nu este o misiune ușoară pentru un părinte, dar colosală pentru viitorul copilului tău.

Sursă foto: Pexels

Te-ar putea interesa