Zâmbetul este cel mai important accesoriu al tău, aşa că este esenţial să ai grijă de igiena ta orală cât de bine se poate. Cu siguranţă cunoşti deja sfaturile convenţionale în acest domeniu, cum ar fi periajul de două ori pe zi, folosirea aţei dentare şi a apei de gură. Totuşi, pe lângă aceste aspecte de bază, mai sunt şi alte lucruri care îţi asigură o bună igienă orală. Dacă şi tu vrei să ai grijă cum se cuvine de dantura ta, iată ce altceva mai poţi face:
Dieta este foarte importantă
Sănătatea ta generală depinde foarte mult de o dietă echilibrată, de aceea, este foarte important să faci cele mai bune alegeri în această privinţă. Pentru o dantură sănătoasă, alege să reduci cât de mult se poate consumul de zahăr. Chiar dacă ţi se pare că nu consumi foarte multe dulciuri, ai fi surprins cât de mult zahăr se poate găsi în produse care nu sunt nici măcar dulci, de exemplu, în iaurt. Cumulate, aceste cantităţi de zahăr îţi pot afecta semnificativ dantura, deci fii atent la ce fel de produse alegi. Sunt recomandate cele care conţin mai puţin de 15 grame de zahăr la 100 de grame de produs.
Produsele de igienă potrivite
În ceea ce priveşte îngrijirea adecvată a danturii, este recomandat să alegi o periuţă de dinţi care corespunde nevoilor tale. Există persoane care suferă de sensibilitate dentară, de exemplu, care au nevoie de periuţe de dinţi cu peri mai fini. De asemenea, trebuie luată în considerare sensibilitatea gingiilor, atunci când alegi periuţa de dinţi; una prea dură poate cauza sângerări gingivale. Pe de altă parte, multe persoane renunţă rapid la folosirea aţei dentare, pe care o consideră dificil de mânuit. Ca să nu sari peste acest pas foarte important al igienei orale, poţi folosi un dus bucal, care îndepărtează uşor resturile din zonele interdentare greu accesibile, din zona implanturilor şi a aparatelor ortodontice, şi te ajută să te bucuri de o respirație proaspătă pentru un timp îndelungat.
O rutină eficientă
Aşa cum precizam anterior, la baza unei bune igiene orale se află o serie de gesturi esenţiale, care ar trebui să se concretizeze într-o rutină zilnică eficientă. Așadar, nu doar spălatul de două ori pe zi este important, ci și modul în care efectuezi această operațiune. Dacă nu eşti sigur că procedezi cum ar trebui, nu ezita să ceri sfatul medicului stomatolog. Un periaj incorect al danturii poate duce la probleme grave ale gingiilor. De asemenea, este vital să-ţi schimbi periuţa de dinţi sau capul periuței, dacă ai una electrică, la trei luni. Şi capul duşului bucal trebuie înlocuit periodic. O rutină eficientă, de două ori pe zi, te va ajuta să-ţi păstrezi sănătatea orală într-o formă optimă.
Mergi la medic
Pentru o dantură sănătoasă, este important să mergi cel puţin la un control stomatologic pe an. În felul acesta, poţi trata micile carii înainte ca ele să-ţi afecteze semnificativ un dinte sau o măsea şi să ai nevoie de intervenţii mai elaborate. Prevenţia este întotdeauna preferabilă tratamentului şi, în plus, este mult mai ieftin să mergi la controale de rutină decât să tratezi afecţiuni stomatologice complexe. Pe de altă parte, multe afecţiuni dentare pot fi legate de alte boli, cum ar fi diabetul. Dacă ai probleme cu dantura, este important să îţi faci un control general şi să consulţi un expert în diabet.
Îngrijirea danturii reprezintă o preocupare pentru mulţi dintre noi şi este firesc să îţi doreşti să eviţi orice fel de probleme medicale. Ţine cont de sfaturile de mai sus, ca să poţi zâmbi în orice situaţie!
Sursa foto: Pexels.com