Cauciucurile sunt singure puncte prin care maşina ta interacţionează cu suprafaţa de drum pe care rulează. De modul cum se comportă anvelopele depinde reuşita manevrelor în orice condiţii de trafic, vreme sau infrastructură. Pentru a oferi randament optim, trebuie să respecţi anumite reguli cu privire la întreţinerea cauciucurilor. Dintre acestea, cel mai accesibil este monitorizarea presiunii roţilor. Iată cum o poţi face şi de ce este importantă!
Cum afli presiunea ideală pentru roţi?
Presiunea unei roţi depinde de capacitatea anvelopei şi de sarcina maşinii. Producătorul auto afişează la vedere autocolante sau plăcuţe informative cu privire la două tipuri de presiuni: una valabilă pentru cazul în care şoferul circulă singur, fără pasageri sau bagaje şi una pentru situaţia în care circuli cu maşina încărcată. Principiul este simplu: cu cât se aplică o sarcină mai mare asupra anvelopelor, cu atât trebuie încărcate mai mult, pentru a rezista. La polul opus, dacă sarcina este minimă, nu trebuie umflate anvelopele peste măsură, pentru a nu creşte rigiditatea maşinii.
Cum verifici presiunea din cauciucuri?
Pentru a vedea dacă te încadrezi în recomandările producătorului trebuie să verifici presiunea din fiecare anvelopă. Pentru acest lucru nu este nevoie să mergi în service sau la vulcanizare de fiecare dată. Tot mai mulţi şoferi preferă serviciile benzinăriilor, care pun la dispoziţia clienţilor un compresor profesional cu manometru şi afişaj digital ce permite verificarea şi reglarea presiunii. Pentru a controla presiunea roţilor oriunde te-ai afla ai nevoie de un manometru portabil, eventual alături de un compresor alimentat de la priza auto de 12V. Astfel, în orice condiţii, poţi nu doar să verifici, ci şi să ajustezi presiunea din fiecare roată.
Factori influenţaţi de presiunea roţilor
O presiune corectă a roţilor contribuie la funcţionarea în parametri reali a automobilului. Cauciucurile umflate corespunzător au o durată de viaţă mai lungă. Atunci când apar dezechilibre cauzate de diferenţa de presiune dintre roţi există riscul producerii unor accidente rutiere, deoarece maşina nu mai are aceeaşi stabilitate pe şosea. Verifică periodic presiunea din roţi pentru a fi în siguranţă în trafic!
Un alt aspect pe care îl influenţează anvelopele este consumul de combustibil. Noile etichete pe care le regăseşti şi pe anvelope Toyo includ informaţii cu privire la clasa de consum şi la zgomotul produs în timpul rulării, alături de cele clasice referitoare la aderenţă în condiţii de vreme nefavorabilă.
Ce se întâmplă când roţile sunt dezumflate?
Roţile cu presiune insuficientă fac ca maşina să răspundă mai lent la manevrele comandate de sistemele de direcţie sau frânare. Acest lucru predispune la pierderea controlului în special pe suprafeţe umede. În plus, când mergi cu roţile dezumflate, se vor toci în special părţile dinspre flanc. Dacă circuli prea mult cu ele sub limită, atunci când remediezi problema printr-o presiune recomandată, partea din mijloc o să aibă o adâncime suficientă a benzii de rulare, în timp ce lateralele vor fi uzate peste măsură. Durata lor de viaţă scade drastic în aceste condiţii.
Ce riscuri apar când roţile sunt umflate peste măsură?
La fel de periculoasă este şi o presiune exagerată a roţilor. Primul risc este cel de explozie, apărut la orice contact cu o bordură, linie de tramvai sau orice alt obiect întâlnit pe carosabil. Efectul este opus variantei de mai sus: de această dată, partea centrală a benzii de rulare devine bombată şi iese în evidenţă. Aşadar, se va toci mai rapid.
Respectarea indicaţiilor producătorului cu privire la presiunea necesară în roţi este o măsură pe care o iei pentru prelungirea duratei de viaţă a anvelopelor şi pentru siguranţa în timpul deplasării. Întrucât inspecţia vizuală nu este suficientă, vei avea nevoie de un manometru pentru verificarea presiunii din roţi şi de un compresor pentru ajustarea acesteia.