Factura la energia electrică poate să atingă valori surprinzător de mari atunci când utilizezi frecvent numeroase electrocasnice. Printre principalii mari consumatori, se numără:
- uscatorul de păr: acest aparat se află în fruntea clasamentului, cu un consum mediu anual de circa 370 kWh per gospodarie, adică mai mult decat un aparat frigorific casnic;
- congelatorul/ lada frigorifică;
- frigiderul;
- modemul de internet/ TV;
- placa electrică de păr.
Soluția cea mai simplă constă în alegerea acelor aparate cu o eficiență energetică clasa A++++. Astfel, poți economisi până la 50% din energie, în comparație cu electrocasnicele din categoria A.
Nu uita nici de mașina de spălat rufe sau cea de spălat vase. Alegând un program „Eco” sau un program de spălat la o temperatură mai scăzută, poți reduce consumul de energie cu până la 30% – 40%, față de programul intensiv.
Având în vedere cât costa 1 kwh energie electrica în prezent, asemenea măsuri vor determina valori mai mici la factura de electricitate.
Nu uita să-ți izolezi casa cât mai bine!
Îmbunătățind izolația locuinței, vei reduce consumul de energie în casa ta și astfel vei salva câteva sute de lei în fiecare an din bugetul familiei. Dacă locuiești la casă, acordă atenție riscului de transfer al căldurii prin mansardă.
Deconectează-ți televizorul și modemul de la rețeaua electrică pe durata nopții
O parte a consumului electric al acestor echipamente are loc și în modul standby. Deconectarea modemului și a televizorului de la priză, economisește anual o cantitate semnificativă de kwh. Nu are rost să plătești inutil!
Alte sfaturi eficiente pentru a reduce consumul de energie electrică
- Nu uita să pui o priză cu buton de oprire pentru echipamentele tale de birou, când lucrezi acasă.
- Dacă vei reduce încălzirea cu doar 1 grad Celsius, poți reduce factura la electricitate cu până la 5% – 7%.
- Adoptă principiile asiatice: instalează frigul departe de cald, adică poziționează aparatele de gătit electrice (aragaz, plită, cuptor) departe de frigider sau congelator/ lada frigorifică.
- În cele mai folosite încăperi (sufragerie, bucătărie sau dormitor), optează pentru lămpi, lustre, lampadare cu consum redus de energie, pe bază de led-uri.
Adoptă obiceiurile potrivite de gătit
Gătitul, în cheltuielile de energie ale gospodăriei, reprezintă în medie cam 10-20%. Cu toate acestea, există câteva sfaturi care îți pot reduce consumul de energie în bucătărie fără efort. Folosește recipiente de gătit potrivite și acoperite cu capace în funcție de dimensiunea ustensilelor alese atunci când încălzești, de exemplu, cuptorul cu microunde. Acest lucru îți va permite să obții eficient preparatele, economisind totodată o sumă semnificativă de bani pe factura de energie electrică.
Optimizează funcționarea aparatelor frigorifice!
Congelatoarele și frigiderele consumă multă energie electrică. Consumul lor depinde de diferența lor de temperatură față de exterior. Așadar, pentru a economisi energie, este mai bine să eviți amplasarea lor în apropierea unei surse de caldura (ferestre însorite, plită sau aragaz, calorifer, cuptor etc.). De asemenea, este imperativ să lași spațiu deasupra și în spatele congelatorului și frigiderului, astfel încât aerul să poată circula liber.
În plus, este de preferat să nu deschizi prea mult sau prea des aceste aparate pentru a evita pierderea aerului rece. Nu este indicat să așezi lichide și legume neacoperite sau alimente încă fierbinți, pentru a contracara orice evaporare.
Un strat de îngheț de peste 3 mm crește consumul dispozitivelor tale cu aproape 30%.
În cele din urmă, pentru a evita orice consum excesiv de energie electrică, pe lângă dezghețarea aparatelor electrocasnice, este necesar să cureți frecvent grilajele din spate și verifici dacă garniturile ușii sunt reglate corect.
Pentru a face economii smart la factura de energie electrică, intră chiar acum pe www.cezinfo.ro pentru detalii!