Factoring – despre ce este vorba?

de WTA.ro

Factoringul permite obtinerea unui avans pentru facturile pe care clientii nu le-au platit inca. Exact cum il descrie termenul olandez drept „plata in avans”. 

Marele avantaj al factoringului

Procedeul de factoring sau platile in avans ofera mai mult capital de lucru. Compania de factoring plateste imediat banii care sunt primiti de la clienti in 30, 60 sau 90 de zile. Prin urmare, factoringul este o forma alternativa de finantare.

Cum functioneaza?

Principiul de baza al factorizarii este destul de simplu. Practic, se vand facturile unei terte parti, care se ocupa apoi de incasarea banilor.

Modul exact in care functioneaza aceasta „vanzare” a facturilor variaza in functie de acord si de forma de factoring aleasa. Fiecare varianta are avantajele si dezavantajele sale. Dar, in general, cu cat se doreste sa se assume mai putine riscuri, cu atat va costa mai mult.

Banii care se castiga sunt platiti, de obicei, in doua transe, atunci cand se face plata. De obicei, se va primi imediat in cont 80-90% din suma datorata. A doua transa, minus comisionul de factoring, este platita atunci cand clientul a platit. Modul exact in care sunt aranjate platile si costurile de factoring care sunt folosite depinde de contract.

Ce facturi sunt eligibile pentru factoring?

Prin factoring sau plata in avans, se primeste un avans din ceea ce datoreaza clientii. Este de la sine inteles ca se poate aplica numai facturilor care sunt inca scadente. Acest lucru este foarte diferit de modul in care functioneaza serviciul care colecteaza facturile care sunt inca in asteptare.

In plus, societatea de factoring impune o serie de conditii. Acest lucru inseamna ca nu accepta toate facturile de la toti clientii. 

In urma unui audit al bazei de clienti, compania poate exclude clienti deoarece considera ca bonitatea lor este prea scazuta si sansele de colectare prea mici.

In contract, compania poate stipula ca va interveni doar pentru facturile cu o suma minima stipulata. 

Factoringul: o solutie cu multiple avantaje

Ponderea creantelor comerciale intr-o companie reprezinta in medie 40% din activele acesteia. Factoringul face posibila gestionarea sigura a numerarului prin diverse caracteristici.

Este o solutie pe termen lung pentru o finantare pe termen scurt:

  • prevenirea riscului de neplata pana la 100%,
  • finantarea rapida a creantelor,
  • monitorizarea precisa a datoriilor restante,
  • se ocupa de memorii si de gestionarea contabilitatii.

Acesta permite externalizarea gestionarii contului de client cu 3 beneficii majore:

  • transformarea taxelor fixe in taxe variabile,
  • optimizarea gestionarii administrative,
  • asigurarea gestionarii financiare.

Te-ar putea interesa