Cele mai citite articole
Omul de afaceri Ion Iordache are de dus o luptă de lungă durată cu autoritățile pentru a spera că va fi despăgubit pentru cei peste 2000 de porci mistreți care sunt uciși la complexul său de vânătoare de la Turceni. Direcția Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Gorj spune că acesta nu se încadrează în prevederile legale pentru a primi despăgubirile pe care le-au primit toți ceilalți gorjeni ale căror animale au fost ucise pentru a se pune capăt pestei porcine africane. De cealaltă parte, Prefectura Gorj e de părere că omul de afaceri are legea de partea sa și trebuia deja să fie despăgubit la fel ca restul proprietarilor de animale, lucru care însă nu se întâmplă. Pentru Iordache necazurile au început chiar pe 1 ianuarie, când a fost descoperit primul porc mistreț mort pe domeniul său de la Turceni.
A anunțat imediat autoritățile, iar de aici au început problemele pentru că DSV Gorj e de părere că entitatea pe care o are Iordache, respectiv complexul de vânătoare, nu este o exploatație acreditată, care să se încadreze în prevederile legale. Pe de altă parte, omul de afaceri arată documentele cu privire la acreditarea exploatației sale chiar de către DSV și de aici lucrurile se încurcă și mai rău. Iordache e de părere că toate complexurile de acest gen din țară vor fi lichidate pe rând pentru că au început să se dezvolte, să atragă străini interesați de partidele de vânătoare de aici, iar acest lucru nu este pe placul unor grupuri de interese. „Convingerea mea este că din cauza acestui lucru se încearcă acum să nu se acorde despăgubiri, deși legislația este foarte clară. Toate exploatațiile care au porcine și sunt afectate de virusul pestei porcine africane trebuie despăgubite. Nu se fac diferențieri, dar asta este. Va trebui să mergem în instanță, să cheltuim bani, să pierdem timp și energie. E un drept al crescătorilor de animale, iar instituțiile statului în loc să ne sprijine sunt împotriva noastră. DSV nu ne-a dat un răspuns clar. Avem câteva adrese din partea lor în care bâjbâie pentru că spun că nu au identificat o soluție legală, deși a trecut o lună. În alte adrese ne răspund pe lângă subiect și dau vine pe Comisia Europeană, care nu finanțează așa ceva. Ce treabă avem noi cu Comisia Europeană? Noi respectăm normele sanitar-veterinare din România, plătim taxe aici, noi cu instituțiile de la noi avem treabă. Atitudinea lor față de noi este ca și cum noi am fi dușmanii lor”, explică Iordache.
Direcția Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Gorj, prin directorul Sorin Ștefănescu, se apără cu prevederile legale în cazul de față. Ștefănescu spune că atâta timp cât complexul de vânătoare nu este exploatație nu poate fi despăgubit. „Tratăm animalele din acest complex ca mistreț. În planul inițial al DSV pentru a eradica boala din acest complex am prevăzut recoltarea integrală a acestor animale, testarea integrală și în funcție de rezultatul analizelor să decidem destinația carcaselor. Am avut animale negative, pentru care legislația permite să fie date în consumul propriu al vânătorului. Atunci administratorul complexului înregistra pierderi minime și putea să valorifice aceste carcase. Nu văd de ce s-a intervenit prin observații ale Instituției Prefectului în acest plan de măsuri, iar acum suntem în situația în care nu putem oferi despăgubiri pentru că nu este aplicabilă hotărârea de guvern 1214. Această hotărâre prevede clar condițiile de acordare a despăgubirilor pentru proprietarii de animale domestice, iar aici nu e cazul, pentru că vorbim de mistreți. DSV aplică legislația specifică. Îmi pare rău că s-a ajuns aici, probabil se va ajunge prin instanță, dar nu văd de ce să fie târât în instanță tot DSV-ul pentru că noi am modificat planul de măsuri inițiale în baza observațiilor și a ordinului prefectului și a hotărârii Comitetului Județean pentru Situații de Urgență, unde eu și încă un membru ne-am abținut de la vot. Ceilalți au votat pentru. Acele instituții au bugete, dacă consideră că se pot despăgubi, să își găsească sursele”, susține șeful DSV Gorj.
Prefectura are o altă opinie, subprefectul Gheorghe Grigorescu fiind de părere că în cazul unui proces Ion Iordache are șanse mari de câștig. E nevoie însă de timp, nervi și bani. „Nu poate fi vorba de stimulente, pentru că acestea se acordă animalelor provenite din fondul cinegetic. La Turceni animalele provin dintr-o exploatație, așa cum considerăm noi acest complex. S-ar cuveni despăgubiri, dar dacă se vor acorda sau nu, nu este de competența noastră, ci a DSVSA-ului. Presupun că dumnealui în instanță va câștiga pentru că este o pierdere a unei societăți comerciale care trebuie acoperită cumva, mai ales că nu e din vina dânsului. E un program național, chiar european, de combatere a unei epidemii la care toți crescătorii au fost despăgubiți. Între Prefectură și DSV nu există divergențe cu privire la aceste despăgubiri. Diferența de opinie a fost la modul de încadrare a acestei acțiuni. Dânșii spun că încadrând-o la animale din fondul cinegetic, care sunt proprietate a statului, iar noi am făcut această încadrare ca pentru animale proprietate privată, fiind ale unei societăți care are un complex de vânătoare. Legea face diferența între formele de proprietate și automat și în privința măsurilor de despăgubire”, a explicat subprefectul Grigorescu.
Gelu Ionescu