Implantul dentar – care sunt avantajele acestei metode de restaurare dentară?

de WTA.ro

Implantul dentar este soluția optimă și modernă pentru a rezolva problema lipsei unuia sau a mai multor dinți. Adesea, pacienții refuză această metodă de tratament fie din cauza durerii, fie din considerente financiare. Tocmai din acest motiv, pentru a elimina incertitudinile legate de această formă de tratament, un articol cu privire la avantajele metodei este important.

În primul rând, implantul dentar nu trebuie privit ca un corp străin. Acesta este creat din materiale biocompatibile, deci șansele ca acesta să fie respins de organism sunt minime. Totodată, este important de menționat faptul că implantul dentar funcționează și arată exact ca dinții naturali, având aceeași forță masticatorie.

Care sunt avantajele implanturilor dentare?

Este foarte important ca fiecare beneficiu al implantului dentar să fie evaluat corespunzător, având în vedere faptul că este o soluție de lungă durată. Important de menționat este faptul că implantul dentar ajută la o masticație normală. Astfel, nu există limite în ceea ce privește alimentele sau băuturile pe care le poți consuma, conform specialiștilor din clinica stomatologică Smile Ambassador

În plus, fixarea dinților pe implanturi permite o dicție mai bună, mai clară și mai sigură. Astfel, nu te vei teme că mâncând sau vorbind implantul va cădea, cum se întâmplă în cazul protezelor dentare.

Față de alte opțiuni de tratament, implanturile dentare nu se cariază și nici nu au nevoie de o îngrijire specială. În plus, cu o igienă dentară riguroasă și detartraje la termen, această variantă poate ține chiar o viață întreagă. 

Cele mai citite articole

Lipsa unui dinte face ca cei de lângă să migreze și să se încline, formând noi goluri. Implanturile dentare ajută la protecția întregii danturi și previne erodarea dinților învecinați. Mai mult decât atât, sunt puține contraindicații implant dentar – câtă vreme starea de sănătate generală a pacientului permite un astfel de tratament. 

Dincolo de aspectul fizic, implantul dentar aduce o serie de avantaje de ordin psihologic. Ajută la creșterea stimei de sine, iar astfel pacientul nu mai are tendința de a-și ascunde zâmbetul sau să își pună mâna la gură. 

Operațiile pentru inserarea unui implant dentar se desfășoară, întotdeauna, sub anestezie locală, deci pacientul se va confrunta cu un disconfort minim. La final, acestuia i se vor administra analgezice ușoare, care să combată durerea. 

Vrei un implant dentar de durată? Ce anume trebuie să eviți?

Succesul pe termen lung al unui implant dentar depinde, în mare măsură, de modul în care acesta este îngrijit și igienizat, atât în cabinet, cât mai ales acasă. Se recomandă ca igienizarea profesională să se facă din 6 în 6 luni: eliminarea tartrului din jurul implantului dentar se face cu ajutorul unei tehnologii speciale, pentru a nu produce zgârieturi sau fisuri pe suprafața acestuia. 

Acasă, protejarea implantului dentar trebuie să se facă astfel:

  • Grijă la alimentele consumate – se recomandă să se evite deschiderea ambalajelor cu dinții, rosul unghiilor sau ale instrumentelor de scris, spartul semințelor sau al acadelelor;
  • Evitarea băuturilor foarte fierbinți – temperatura crescută a băuturilor se înmagazinează în metalul din care este creat, conducând astfel la eliberarea acestuia în osul înconjurător și creând instabilitate;
  • Evită concomitent alimentele calde și cele reci – având în vedere materialul din care este creată coroana dentară (ceramică), aceasta se poate contracta și dilata în contact cu substanțele calde sau reci;
  • Evită, pe cât posibil, fumatul – fumatul produce resorbția oaselor maxilare, pierderea dinților sau boala parodontală, ceea ce poate conduce și la pierderea implantului dentar;
  • Nu folosi periuța electrică cu vibrații – șurubul care fixează bontul protetic se poate slăbi din cauza acestora, iar coroana dentară poate cădea;
  • Nu folosi ața dentară la nivelul gingiei – terminațiile nervoase care se creează în interiorul gingiei din jurul implantului dentar pot fi afectate negativ de utilizarea aței dentare; iar desprinderea gingiei de pe implant poate cauza inflamații, infecții și complicații.

Cele mai citite articole

Te-ar putea interesa