Infiltrarea apei, forme de manifestare, lucrări de hidroizolații

de WTA.ro

Infiltrarea apei se manifestă sub diferite forme. Vorbim de acest fenomen distrugător pentru imobile atunci când apa de ploaie sau de la instalațiile sanitare pătrunde prin acoperiș, pardoseală, în pereți. Infiltrarea apei este cea mai gravă cauză provocată de umiditate și poate conduce la daune semnificative în structurii clădirii în cauză sau a zonelor anexă.

Remediul constă în realizarea unor hidroizolații de calitate care să înlăture producerea infiltrațiile.

Principalele cauze posibile ale infiltrării apei sunt:

  • infiltrarea apei intră printr-o fisură în perete sau prin presiune hidrostatică în fundații;
  • destructurarea îmbinărilor din piatră de fațadă;
  • scurgeri dintr-o țeavă sub pavaj sau expuse la un perete;
  • infiltrarea solului.

Cauzele infiltrării apei pot fi mai greu de determinat la un perete, deoarece sunt mai puțin vizibile. Umezeala pe podea se poate datora și contaminării unui perete infiltrant în contact cu solul.

În cazul solului umed, nu este neobișnuit ca originea să fie cauze accidentale, precum ar fi inundațiile, creșterea nivelului freatic sau deteriorarea rețelei de apă curente ce deservește imobilul în cauză.

Semne care anunță infiltrarea

Semne diferite ne pot alerta cu privire la prezența infiltrării apei. Urmele de umezeală care picură cu halouri gălbui sau maronii, precum și vopseaua cojită și cu un depozit albicios este un semn clar de infiltrare.

Infiltrarea în baie

Îmbinările faianțelor și gresiei, îmbinările dintre cadă sau lavoar și suporturile acestora trebuie să fie perfect etanșe, altfel apa se infiltrează și deteriorează pereții despărțitori și podeaua.

Garniturile trebuie verificate regulat, iar semnele putrezirii lor sunt semne de infiltrare.

Sub acțiunea vaporilor de apă și a temperaturii ridicate, garniturile se deteriorează iremediabil, deci mare atenție.

Un truc pentru a defini originea unei pagube produse de umiditate într-o zonă dintr-o încăpere a unui imobil:

Tăiați o bucată de folie de plastic (cel mai bine ar fi să folosiți o folie alimentară).

Poziționată pe suprafața umedă.

Așteptați 48 de ore și observați pe ce parte este umezită.

  • Infiltrarea

Dacă apare o umezire ușoară și / sau stropi de apă pe foaia de plastic (deasupra), acest lucru se datorează faptului că umezeala vine din exterior și se infiltrează în zona umedă, astfel încât cauza udării este prin infiltrare.

  • Condensul

Dacă suprafața foliei de plastic din partea interioară este umedă, este mai degrabă o problemă de condens (dacă nu există țevi de apă încastrate). Se poate trata substratul cu un întăritor de ipsos pentru pereți și vopsea contra condensului, folosirea de produse cu rol de absorbție a umidității din aer și o foarte bună ventilare a încăperii în cauză.

Infiltrarea prin beciuri sau subsoluri se numără printre diferitele simptome ale unei clădiri umede.

În afară de deteriorarea instalațiilor sanitare, cauzele posibile se datorează infiltrării prin evacuarea slabă a apei care curge la baza peretelui exterior sau a umidității conținute în sol, care ajunge să se infiltreze în pereții îngropați prin efectuarea unor lucrări de hidroizolație a acestora.

Infiltrarea acoperișului

Acoperișul este în contact direct cu exteriorul și hidroizolarea acestuia trebuie făcută cu meticulozitate și precauție de către o firmă specializată cu experiență în acest domeniu delicat.

Este nevoie de a apela întotdeauna la meseriași buni mai ales dacă este vorba de acoperișurile vech care sunt cele mai sensibile la infiltrarea din porozitatea materialelor de acoperire.

Odată cu îmbătrânirea, elementele structurale ale unui acoperiș se pot lăsa, creând un spațiu mic între plăci, care este o adevărată poartă de intrare pentru apa de ploaie și zăpada topită primăvara.

Infiltrarea apei prin terasa construită pe acoperiș

Acoperișul plat este un acoperiș tehnic și lipsa sa de hidroizolație se datorează adesea neglijării întreținerii sau instalării defectuoase.

Pentru a evita deteriorarea, un acoperiș plat conceput pentru a fi netrabilitabil nu poate deveni utilizabil pe post de terasă fără modificări majore.

Membranele hidroizolante ale acestor acoperișuri sunt foarte fragile și unul dintre punctele care trebuie luate în considerare este rata mai mică de evacuare a apei decât o are în mod obiectiv un acoperiș înclinat.

Aceste terase de acoperiș fiind plate, apa se poate infiltra cu ușurință sub membrană și se poate infiltra în straturile izolatoare și poate înmuia tavanul.

Dacă vrei să nu te mai confrunți cu astfel de probleme apelează la Hidroizolații Conduraru.

Te-ar putea interesa