Time is money spune o cunoscută zicală din lumea afacerilor. Într-adevăr, relația dintre timp și bani este complexă, iar unul dintre aspectele importante se referă la cursul valutar. Vă prezentăm în continuare cele mai utile detalii despre modalitatea de stabilire a corelațiilor dintre diferite monede, pe ore și zile.
La ce ore să vezi care este cursul valutar valabil
Cursul valutar, denumit și curs de schimb, desemnează valoarea unei unități monetare din moneda unei țări, exprimat în unități monetare ale altei țări. Există două tipuri de curs valutar, care trebuie luate în calcul în funcție de orele la care sunt stabilite: cursul de referință și cursul de piață.
De luni până vineri inclusiv, adică în fiecare zi de tranzacționare, la ora 13.00 fix, Banca Națională a României (BNR) anunță cursul de referință. Acesta este calculat prin cumularea mediilor aritmetice pentru cursurile de schimb de la cele mai mari 10 bănci din sistem, cunoscute sub numele de cotații BID/ASK.
Anunțul oficial este disponibil pe site-ul BNR și este preluat imediat de site-urile de știri bancare, agenții de presă, publicații online, radio, TV. Așa cum îi spune și numele, cursul BNR reprezintă doar o referință și este utilizat pentru înregistrările contabile din ziua următoare, conform procedurilor fiscale. De aceea este considerat o cotație de tip mid price, ca o medie între BID și ASK.
Al doilea tip de curs valutar, cursul de piață, este acela care se formează interbancar, pe baza raportului dintre cerere și ofertă. În acest context, cursul de cumpărare (denumit și cotație BID) prezintă prețul la care o bancă va cumpăra o valută, pe baza altei valute, în ziua respectivă. În mod similar, cursul de vânzare (sau cotația ASK) arată prețul la care o bancă vinde valută la momentul interogării.
După ce afli cursul de referință și ai acces la cursul de piață al fiecărei bănci comerciale, trebuie să urmărești diferite detalii de pe piața valutară, în funcție de termenul de plată pe care trebuie să-l respecți la diferite tranzacții, facturi și contracte în derulare.
Există cursul la vedere (SPOT), ce reprezintă o tranzacție de vânzare sau de cumpărare a unei sume disponibile într-o anumită valută, în schimbul altei valute. Cursul de schimb este prestabilit și poți să alegi dintre 3 date de decontare a tranzacției: „tdy”: today / astăzi, „tom”: tomorrow / mâine sau „spot”: peste două zile.
Mai ai la dispoziție cursul la termen (FORWARD), care constă într-o tranzacție de vânzare ori de cumpărare a unei sume pe care o ai sau vrei s-o achiziționezi într-o valută anume, în schimbul unei alte valute disponibile. Pe baza cursului la termen, acea tranzacție va fi efectiv operată la o dată viitoare, dar la cursul prestabilit la data agreată inițial.
Ia în considerare modificările cursului valutar în funcție de dată și utilizează pentru fiecare tranzacție cea mai bună variantă a cursului de schimb din ziua respectivă. Ține seama de fluctuațiile de valută din piață, de acțiunile speculative, de intervențiile băncilor centrale, de factori politici, economici și financiar-monetari.