Lucrări specifice în cultura de floarea-soarelui

de WTA.ro

Floarea-soarelui este cea mai cunoscută plantă oleaginoasă din România, unde se cultivă pe suprafețe întinse. De altfel, țara noastră este unul din cei mai importanți producători de floarea-soarelui la nivel mondial, exportând anual cantități însemnate de semințe, în întreaga lume. Acestea sunt folosite în mod special pentru producerea uleiului de floarea-soarelui însă pot fi consumate și ca atare sau în amestec cu cereale și alte semințe. Nu în ultimul rând, șrotul rezultat în urma procesului de fabricație a uleiului de floarea soarelui, este folosit ca furaj în hrana animalelor și păsărilor.

Prin urmare, o cultură de floarea-soarelui este o investiție profitabilă, iar dacă vrei să afli mai multe despre acest subiect, noi iți prezentăm care sunt lucrările specifice pe care le necesită o astfel de cultură.

Pregătirea solului

Lucrările pentru pregătirea terenului se încep vara cât mai timpuriu, la cel mai scurt timp după recoltarea culturii anterioare. Terenul se curăță de resturile vegetale, după care se ară, însă această operațiune poate fi înlocuită și de o discuire la o adâncime de 10-12 centimetri. Dacă terenul rămâne curat și fără buruieni la ieșirea din iarnă, poți trece direct la pregătirea patului germinativ, care constă în mărunțirea solului și afânarea în adâncime.

În cazul în care apar buruieni și denivelări, trebuie să mai efectuezi o discuire și în primăvară, înainte de pregătirea patului germinativ.

Semănatul

Semințele folosite trebuie să aibă o puritate de cel puțin 99% și o germinație de peste 85%, să nu aibă coaja crăpată și să aibă dimensiuni cât mai mari. De asemenea, este foarte important ca semințele să fie tratate în prealabil pentru ca plantele să capete rezistență la boli și dăunători.

Perioada optimă de semănat este între 25 martie și 15 aprilie, în perioadele secetoase, iar în sezoanele cu multe precipitații lucrările pot fi întârziate circa 15 zile. Cel mai important este ca semănatul să se realizeze într-o perioadă când se înregistrează constant o temperatură de 7 grade la ora 7.00.

Administrarea tratamentelor fitosanitare

Lista lucrărilor include și administrarea mai multor tratamente pentru cultura de floarea-soarelui, care au rolul de a preveni și combate atacurile bolilor și dăunătorilor. Acestea se bazează pe trei categorii principale de substanțe, respectiv erbicide, insecticide și fungicide.

Erbicidele au rolul de a proteja culturile împotriva buruienilor, în timp ce insecticidele țin la distanță și stârpesc dăunătorii, iar fungicidele asigură protecție împotriva agenților patogeni care provoacă boli ale plantelor.

Tratamentele se administrează după un calendar bine stabilit, dar și atunci când situația o impune.

Fertilizarea

Pentru a se dezvolta și a da o recoltă bogată, plantele de floarea-soarelui au nevoie de anumite cantități de substanțe nutritive, pe care și la extrag din sol. Prin urmare, acesta trebuie să asigure acele cantități necesare culturilor, însă nu întotdeauna, resursele naturale sunt suficiente. De aceea, este necesară fertilizarea terenului, operațiune ce constă în împrăștierea de îngrășăminte care conțin toți nutrienții necesari plantelor.

Ca și în cazul tratamentelor, fertilizarea se realizează după un anumit calendar, ținând cont și de proprietățile solului.

Recoltarea

Momentul recoltării florii-soarelui se alege în funcție de starea semințelor și a capitulelor plantelor. Fermierii cu experiență spun că momentul oportun pentru începerea recoltării este atunci când gradul de umiditate a semințelor a ajuns la 15% și când cel puțin 50% din capitule s-au uscat, iar circa 44% au căpătat culoarea galben-brun. Perioada de recoltare nu trebuie să se prelungească mai mult de 8 zile pentru a evita ca gradul de umiditate a semințelor să scadă sub 10%. În această situație, semințele vor începe să se scuture, ceea ce ar genera pierderi de până la 300 de kilograme la hectar.

Așadar, acestea sunt principalele lucrări pe care le impune o cultură de floarea soarelui, iar acum nu îți rămâne decât să decizi dacă merită efortul.  

Te-ar putea interesa