De la an la an, mărțișoarele prind tot mai multe forme – de la clasicul ghiocel cu fundiță, până la figurine biodegradabile create cu ajutorul imprimantei 3D.
Cu toate că din câteva zeci de tarabe, la majoritatea comercianților sibieni găsim și anul acesta aceleași mărțișoare de duzină cu alură de kitsch, printre ele, dacă privim cu atenție, vom găsi și unele deosebite, la prețuri chiar acceptabile. Cele mai interesante pe care le-am găsit astăzi, după o lungă plimbare pe pietonala Nicolae Bălcescu, au fost cele lui Daniel Florian. A reușit să creeze mărțișoare de diferite forme cu ajutorul unei imprimante 3D. Toată investiția l-a costat vreo 5.000 de lei și spune că e tare mândru de rezultat, cu atât mai mult cu cât produsele sale sunt biodegradabile.
„Nu am mai văzut astfel de produse în Sibiu și tocmai pe asta m-am și bazat. 3D-ul mi-a plăcut întotdeauna așa că am decis să materializez această pasiune. Printre altele, am reușit să creez și câteva mărțișoare. Am o imprimantă mică acasă care îmi este numai bună pentru ceea ce fac. Plasticul cu care lucrez este unul biodegradabil – un extras de porumb. Trebuie doar să îl bagi în oțet și ai scăpat de el. Nu poluează. Dau mărțișoarele la un preț mai mic, pentru că vreau ca toată lumea să aibă posibilitatea să cumpere unul”, spune sibianul. Pe Bălcescu, zilele acestea, are la vânzare peste 500 de astfel de mărțișoare.
Produse deosebite, pe care le-am văzut și anul trecut, sunt cele din lemn și micile picturi realizate cu ajutorul acului. Aceasta din urmă presupune o muncă migăloasă, dar care îi aduce o satisfacție mai mare decât dacă ar fi vândut aceleași produse pe care le vedem inclusiv în hipermarketuri, spune vânzătoarea.
Cele mai citite articole
De asemenea, cei care vor să facă un cadou diferit de 1 și 8 Martie pot să aleagă vaze și ornamente pentru perete, realizate manual. La aceeași tarabă la care am găsit aceste produse erau disponibile și mărțișoare hand made, la fel de speciale ca cele de mai sus.
Desigur, nu puteau lipsi nici doamnele de la Crucea Roșie care confecționează an de an mărțișoare cu câteva luni înainte de luna martie. Prin achiziționarea lor puteți susține proiectele umanitare pe care Crucea Roșie le desfășoară la Sibiu.
Lista comercianților cu proiecte deosebite nu se oprește aici. E nevoie doar de puțină răbdare și veți găsi cu siguranță câteva locuri din care să plecați cu mărțișoare realizate local. În medie, prețurile se învârt în jurul valorii de 5 lei. Acolo unde se vând aranjamente sau obiecte din materiale mai prețioase, prețul poate crește. Bineînțeles, nu lipsesc nici mărțișoarele de duzină, care pot fi cumpărate și la un leu bucata.
Post-ul Mărțișoare biodegradabile, create cu imprimanta 3D, în centrul Sibiului apare prima dată în Turnul Sfatului Online.