Microfoanele spion sunt dispozitive electronice mici utilizate pentru a capta si/sau inregistra sunete in diferite situatii. Multe dintre ele sunt de obicei camuflate in unele obiecte pentru a nu fi percepute. Altele, in schimb, sunt folosite pentru a asculta sau inregistra de la distanta, deci nu trebuie sa fie ascunse.
Inainte de a cumpara un microfon spion, ca in aproape orice achizitie, este esential sa se tina cont de caracteristicile acestuia. Exista multe modele de microfoane spion pe piata si fiecare este conceput pentru o utilizare diferita.
De aceea, inainte de a achizitiona un microfon spion este esential ca persoanele interesate sa cunoasca principalele criterii de achizitie. In acest sens, cele mai importante criterii sunt prezentate in randurile urmatoare.
- Scopul achizitiei
Prin urmare, daca se doreste un dispozitiv pentru securitatea personala, este posibil ca ceasul spion sa fie cel mai potrivit. Pe de alta parte, daca se doreste inregistrarea sau ascultarea unei conversatii intr-un anumit loc, s-ar putea sa fie nevoie de un microfon spion care sa fie fixat intr-un singur loc si astfel va trece neobservat. Daca utilizatorul doreste doar ascultarea unei conversatii, ii trebuie un microfon spion care are doar functia de inregistrare.
- Calitatea sunetului
Este clar ca o calitate optima a sunetului este foarte relevanta atunci cand se alege microfonul spion. Trebuie sa se tina cont de nivelul de zgomot al dispozitivului in sine. Acesta este masurat in decibeli de presiune acustica utilizand reteaua de filtrare ponderata A (dBA SPL). Un nivel bun este 40 dBA. La fel de importanta este si impedanta, o masura a rezistentei oferite de microfon in functie de frecventa acestuia.
- Autonomie
Este foarte importanta autonomia microfonului spion. Ar trebui luata in considerare autonomia acestuia atat in functionarea normala, cat si in modul de asteptare. In orice caz, nu trebuie uitat ca mai multa autonomie presupune o baterie mai mare si, prin urmare, dimensiunile dispozitivului sunt mai mari. Din fericire, astazi exista microfoane spion cu dimensiuni foarte mici si cu autonomie de peste 20 de ore, timp mai mult decat suficient pentru majoritatea sarcinilor.
- Domeniu de aplicare si acoperire
Daca utilizatorul doreste sa inregistreze conversatii la distanta sau sunetul pasarilor in habitatul lor, acoperirea este un criteriu cheie. Microfoanele spion UHF au de obicei o acoperire maxima de aproximativ 100 de metri.
- Marime
Evident, fiind un microfon spion, dimensiunea lui este foarte relevanta. Din fericire, astazi, dimensiunile dispozitivelor sunt din ce in ce mai mici.
- Conectivitate
Aproape toate microfoanele spion au posibilitatea de a se conecta la un computer printr-un port USB. Cu toate acestea, exista microfoane care au posibilitatea de a se conecta prin Wi-fi sau Bluetooth. Dispozitivele care functioneaza cu o cartela SIM se conecteaza in mod logic prin reteaua telefonica.
Este legala inregistrarea conversatiilor cu un microfon spion?
Se poate spune ca este permisa inregistrarea oricarui tip de conversatie la care cineva participa, atat timp cat se comunica persoanei ca urmeaza sa fie inregistrata. In acest fel, aceste inregistrari pot fi acceptate in instanta ca probe.
Se pedepseste inregistrarea conversatiilor altor persoane, cu exceptia cazului in care exista o autorizatie legala pentru a face acest lucru. In lipsa autorizatiei, inregistrarea nu ar fi acceptata ca proba si ar putea fi considerata o infractiune de violare a vietii private.