Istoria complexă a prostituției din întreaga lume ne arată că prostituatele au oferit mult mai mult decât sex.
În ochii celor mai mulți dintre noi, lucrătoarele sexuale moderne, fie că vorbim despre prostituate sau dame de lux, sunt percepute adesea ca fiind doar niște victime a circumstanțelor sau rezultatul unor alegeri greșite în viață. Aceste idei preconcepute ignoră istoria variată și complexă a prostituției din întreaga lume.
De-a lungul secolelor, în multe locuri de pe glob, au existat momente în care prostituatele și relația lor cu societatea au diferit cu mult față de ceea ce credem astăzi despre „cea mai veche meserie din lume”.
Renașterea italiană
Curtezanele italiene se bucurau de o libertate deosebită, ca nicio altă prostituată din perioada Renașterii. În timp ce majoritatea femeilor din această perioadă puteau să se educe numai dacă erau trimise la o mănăstire, curtezanele aveau libertatea de a studia.
Mai mult, curtezanele puteau să obțină aceeași stabilitate ca și femeile căsătorite și, spre deosebire de femeile căsătorite, puteau să dea frâu liber sexualității.
Considerate pe scară largă cele mai educate și mai cultivate femei ale timpului lor, curtezanele erau capabile să poarte conversații filozofice și să discute despre poezie cu clienții lor, pe lângă faptul că ofereau servicii sexuale. Influența lor a devenit atât de mare încât au putut chiar să influențeze decizii politice, împărtășindu-și părerile politicienilor care le erau clienți.
Japonia din perioada Edo
Contrar credinței populare, gheișele japoneze nu erau de fapt solicitate pentru sex (în schimb, erau animatoare și hostesse). A confunda o gheișă cu o prostituată era considerată a fi o afirmație incredibil de rușinoasă și dezonorantă. Adevăratele prostituate din acea perioadă se numeau „oiran”.
Cele mai citite articole
Oiran au fost cele mai bune prostituate în perioada Edo a Japoniei (începutul anilor 1600-mijlocul anilor 1800), perioadă în care era permisă prostituția. Considerate suficient de pricepute pentru a-i distra pe nobili, fetele oiran foloseau adesea un limbaj extrem de formal și costumații elaborate.
Deoarece au reușit să scape de mâna grea a patriarhatului care afecta adesea femeile căsătorite, aceste prostituate își puteau manifesta puterea și influența fără nicio piedică.
Imperiul Otoman
De-a lungul istoriei, nu doar femeile erau prostituate. Odată cu apariția băilor turcești din Imperiului Otoman, în secolul al XV-lea, băieții tineri cunoscuți sub numele de „tellak” îi ajutau pe clienții bărbați să-și facă baie, îi masau și chiar le ofereau servicii sexuale.
Chiar dacă sodomia era ilegală în această perioadă, băieții tellak găseau diverse modalități de a le oferi plăcere clienților și uneori formau relații strânse cu ei. Li se permitea chiar să păstreze toți banii câștigați și erau bine recompensați pentru orice servicii pe care le furnizau.
India precolonială
Istoria complexă a prostituției din Indiei a cunoscut la un moment dat aproximativ nouă trepte diferite de lucrători sexuali. Cea mai de jos categorie era cea a „devadasis”, care proveneau din casta de neatins.
Vândute contrat voinței lor, de către părinți, la vârste fragede, până în 4 ani, aceste femei erau pentru totdeauna promise zeiței fertilității, Yellamma. Deoarece nu se puteau căsători cu muritori, munceau până când nu mai erau considerate tinere și atrăgătoare și, apoi, erau alungate să trăiască restul vieții lor ca cerșetoare.
La cel mai înalt nivel se aflau ganika. Maestre în artele spectacolului, ganika aveau cunoștințe extinse în domeniul muzicii, picturii, teatrului și poeziei.
În timp ce prostituatele obișnuite locuiau în bordeluri supraaglomerate, aceste curtezane de elită aveau reședința în case bine mobilate și chiar aveau propriii servitori. Deoarece erau nu doar femei frumoase, ci și cu un intelect rafinat, erau extrem de respectate și puteau chiar să ocupe funcții publice.