Majoritatea așteptăm, cu nerăbdare și bucurie, petrecerea de Crăciun alături de cei dragi. Ce ai zice ca anul acesta să o faci diferit, cu grijă față de consumul de energie electrică și câteva practici ecologice ușor de pus în practică? Hai să vedem cum poți reuși să faci o petrecere eco de Crăciun.
Înlocuiește instalațiile de Crăciun clasice cu unele care au becuri LED
Îți mai aduci aminte de instalațiile vechi de Crăciun, cu beculețe clasice multicolore pe care le schimbai foarte de des, pentru că se ardeau? Ce vremuri! În prezent găsești instalații LED de lumini pentru bradul de Crăciun, fie în combinații de mai multe culori, fie într-o singură culoare.
Instalațiile moderne de Crăciun, pe lângă faptul că au un consum redus de energie și o durată de funcționare îndelungată, au avantajul că nu se încălzesc ca cele clasice, indiferent de câte ore sunt aprinse.
Înlocuiește paharele și farfuriile obișnuite cu unele din carton
Poate sună ciudat pentru o petrecere de Crăciun, dar cu siguranță este o practică ecologică la îndemână. În plus, dacă ai mai mulți invitați și amenajezi un bufet suedez, este cea mai bună variantă posibilă.
Prin înlocuirea paharelor și farfuriilor cu unele din carton nu înseamnă că renunți la decorarea mesei de Crăciun. Prin urmare, folosește în continuare o față de masă cu tematică de iarnă, șervețele în ton cu sărbătoarea pe care o celebrezi, precum și o lumânare într-un suport dedicat. Gata, acum poți așeza pe masă preparatele specifice Crăciunului!
Dăruiește cadourile în ambalaje reciclabile
Împachetarea cadourilor de Crăciun o poți face folosind ambalaje reciclabile. Vei găsi destule opțiuni din materiale complet biodegradabile și care se pot recicla ușor. În plus, pot fi foarte atractive dacă apelezi la opțiunea de personalizare. Altfel, poți apela direct la ambalaje cu diverse texturi sau modele deja imprimate.
De asemenea, folosește sacose biodegradabile pentru a pune ceva bunătăți la pachet celor dragi. Sigur îți vor rămâne destule prăjituri delicioase și ar fi păcat să nu fie consumate.
Stinge luminile în locurile care nu sunt frecventate de invitați
Cele mai citite articole
Dincolo de folosirea unor becuri LED economice, o petrecere de Crăciun nu înseamnă că toate luminile din casă trebuie să fie aprinse. De exemplu, la ce ar fi nevoie de iluminarea dormitorului, dacă nimeni nu se află acolo?
Suntem convinși că ai observat și tu că așa se întâmplă la majoritatea petrecerilor. Totuși asta nu înseamnă că nu poți veni cu o nouă abordare ecologică. Prin urmare, fie îți rogi invitații să aibă grijă să stingă lumina în locurile pe unde trec, fie mai faci tu câte o tură prin locuință pentru a vedea dacă există vreun bec aprins fără vreo utilitate.
Spală, pe cât posibil, toate vasele manual
Orice petrecere poate veni și cu multe vase de spălat, asta dacă nu cumva apelezi la pahare și farfurii din carton.
Îți recomandăm să eviți, pe cât posibil, folosirea mașinii de spălat vase, mai ales dacă ai și vase puține de spălat. Cert este că o mașină de spălat vase, pe lângă faptul că poate avea un consum mare de curent, are nevoie de o cantitate însemnată de apă în procesele de spălare și clătire.
Salvează din apa consumată prin spălarea vaselor manual. Nu uita să mai oprești apa la chiuvetă atunci când faci asta.
În concluzie, dacă vrei să consumi cât mai puțină energie electrică în locuință și te preocupă protecția mediului înconjurător, o petrecere eco de Crăciun va fi o alegere cum nu se poate mai bună!
Sursa foto: Shutterstock